Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: „Св. Йоан Рилски е всеправославно Божие светило“

Патриарх Неофит: „Св. Йоан Рилски е всеправославно Божие светило“

Вчера тържествено бе отбелязана кръглата годишнина от Успението на св. Йоан Рилски. Негово Светейшество патриарх Неофит възглави празничната св. Литургия в Рилския манастир, в съслужение с митрополитите на Св. Синод, епископи на БПЦ, както и представители от Поместни православни църкви: митрополит Генадий от Александрийска патриаршия, митрополит Венедикт от Йерусалимска патриаршия, епископ Яков от Руска патриаршия, присъстваха и представители на Грузинската, Сръбската патриаршия и Полската архиепископия.

В края на празничната служба бяха раздадени икони с лика на св. Йоан Рилски.

По-рано бе прочетено Патриаршеското и синодално послание по повод кръглата годишнина от Успението на дивния Божи угодник Йоан:

„Да помним и да пазим неговите завети към нас и да следваме неговия пример на беззаветна любов към Бога и ближния, на твърдост в изпитанията и изкушенията, на неотклонно търсене на едното потребно (Лука 10:42) в изпълнение на Божията заповед: Първом търсете царството на Бога и Неговата правда (Мат. 6:33). Тогава ще бъдем и ние достойни в Господа Йоанови чеда и приемници, и носители на свети-Йоановия дух на единство във вярата, преданост към Църквата и жертвена любов към Бога и ближния.“

В края на празничната служба, патриарх Неофит се обърна със слово към събралите се вярващи:

 „Слава Богу за великия празник, с който ни удостои днес св. Йоан Рилски. Той всякога е бил духовен закрилник на българския народ. Радвай се, отец наш Йоане Рилски Чудотворче, всебългарски светилник, всеправославно Божие светило, нетленно Божие кандило! Да остане и занапред във вековете неговата светла памет, която днес така тържествено празнуваме!“.

Очаквайте подробен фоторепортаж на „Добротолюбие“

Снимки: http://www.bg-patriarshia.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...