Начало / Uncategorized / Руският светец, командвал Черноморския флот

Руският светец, командвал Черноморския флот

Тази година се навършват 225 години от битката при Калиакра. На 31 юли 1791 г. край нос Калиакра се разразява най-голямата битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков (1745-1817), разбива армадата на Османската империя. С тази победа завършва Руско-Турската война от 1787-1791 г.

Ушаков е един от създателите на Черноморския флот и негов командир от 1790 г. Той постига редица големи победи над турския флот. От 43 морски сражения, които ръководи, не е загубил нито едно, нито един кораб под негово командване не е бил потопен, нито един моряк не е попадал в плен. Въпреки това славата на св. Фьодор не е свързана само с военните му победи.

Своята първа награда – орден “Св. Владимир” той получава през 1783 г. за умели действия и грижа за моряците по време на борбата с епидемията от чума в Херсон.

Адмиралът е известен и със своята благотворителност. По време на войната през 1812 г. с негови средства в Мордовия са построени болница за ранените войници, болница за цивилни и църква.
На 4 и 5 август 2001 г. в Санаксарския манастир в Република Мордовия се провеждат тържествата по канонизацията на известния пълководец. Канонизиран е от Руската православна църква като местен светец.

 Паметта на праведния Фьодор Ушаков се чества в деня на неговата кончина – 2 октомври и в деня на прославлението му 23 юли.

На 31 юли 2005 г. частица от светите мощи на адмирал Ушаков е дарена и тържествено пренесена от руския град Ярославъл. И днес св. мощи съхраняват в морския храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна.

Внушителен монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулптора Никола Богданов (1932-2013). През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

Фьодор Ушаков  е на 24 февруари 1744 година в село Бурнаково, Ярославска област, в небогато дворянско семейство. Неговият баща Фьодор Игнатиевич Ушаков, е сержант от армията в оставка. Адмирал Ушаков завършва Морския кадетски корпус през 1766 година и служи в Балтийския флот.  В началото на Руско-турската война от 1787 година е командир на линейния кораб „Свети Павел“. В боя при остров Фидониси, командва авангардна ескадра, която нанася поражение на превъзхождащите я турски сили. През 1789 година е произведен в чин контраадмирал. Командва от 1790 година Черноморския флот , като побеждава блестящо турския флот в Керченското морско сражение. При остров Тендра и нос Калиакра, прибягва до създаването на нова маневрена тактика, която се отличава от приетата по това време линейна тактика. Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805). По време на Отечествената война от 1812 година Ушаков бил избран за началник на опълчението на Тамбовска губерния, но поради болест се отказва от длъжността. Адмирал Ушаков умира на 14 октомври 1817 година в своето имение в село Алексеевка в Мордовия. Погребан е в Санаксарския манастир в близост до град Темников.

По повод 225 годишнината от Калиакренската битка, с подкрепата на родолюбиви българи, се издава тематична юбилейна картичка и икона с образа на праведния Фьодор Ушаков. Лимитираните картичка и икона се разпространяват безплатно и могат да бъдат получени от параклиса „Св. Николай“ на нос Калиакра, и църквите „Св. вмчк Георги“ и „“Успение Богородично“ в Каварна.

Източници:  http://www.dobruja.com/

                           http://100.histrf.ru/

За Николина Александрова

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...