Начало / Uncategorized / 500-те имена на Св. Богородица

500-те имена на Св. Богородица

Безброй много са имената, „Богородоимията“, които народът е дал на Пресветата. До момента те надвишават 500. Едни са извадени от химнографията, други – от местни названия на храмове и манастири, а трети са определени от начина на изографисването.

Докторът по богословие А. Кариотоглу обяснява, че „даването на имена е често свързано с местоположението или начина, по който е изографисана иконата“.

Като майка, застъпница, почитана, свята личност, Богородица заема първостепенно място в почитта и уважението у християните от всяко кътче на Православния свят. На нея са посветени както величествени катедрали, така и малки селски църквици. Наричат я Богородица, но това не пречи хората да са й дали безброй много имена, както ни информира dogma.gr. Във всяко кътче на Гърция, било то на някой остров или на континента, изскачат най-иновативни и странни имена, с които е назовавана Владичицата. Докторът по богословие, Александрос Кариотоглу, преподавател в университета в Тесалия, обяснява научното измерение на това множество от имена. „Има два основни начина, по който се измислят имената на Богородица. Според мястото или според начина на изографисването на нейните икони“. Той още допълва, че „е възможно да съществува и трети начин на именуване, а именно, според връзката на Богородица с Христос“. Г-н Кариотоглу отбелязва, че, „с изключение на Богородица Сладкоцелуваща, на която Христос целува бузата на майка Си, във всички останали случаи съществува едно особено разстояние, което символизира балансираната връзка, която трябва да цари между майката и детето“.

DSCF4818

Възможно е разбира се Богомайката да е назована със стотици имена, но във всеки храм, вътре в олтара, винаги се изобразява Богородица Ширшая Небес, която „се изобразява, с издигнати нагоре ръце, а в средата стои Христос“, отбелязва г-н Кариотоглу.

Сред най-известните Богородици, взели имената според географското си местоположение, които се намират в едноименните си църкви, са следните: Богородица Канала в Кинтос, Богородица Сумела, Богородица Езерна при езерото на Евбея, Богородица Куку в Кипър, Богородица Йерусалимска, Богородица Агиасотиса (букв. Светоспасителка, което е име на регион), Богородица Фоделиотиса във Фоделе, Ираклион, о-в Крит.

Има и други характеристики, които насочват към мястото, където е построен храм, като например: Богородица Пещерна, намираща се в Питагорио на Самос, но и в Нисирос, Богородица Каменна, намираща се на Йо, Богородица Четиретдесетстълбична на Мардокамбо в Самос, Богородица Морска на Андрос, построена върху скала в морето, Богородица Висяща в Илия, където манастирът е разположен на една скала.

 VergineTricherusaИмена на Богородица още се дават и според начина, по който тя е изобразена върху своята икона. Г-н Кариотоглу припомня следните примери – Богородица Сладкоцелуваща, Помилваща, С Младенеца, Голямоока, Тъгуваща, Дясна, даже и Троеручица. Оригиналът на иконата на Богородица Троеручица се намира в Хилендарския манастир на Света гора. Изборажението на Богородица с три ръце се свързва със следната история: „Свети Йоан Дамаскин, държащ отрязаната си дясна ръка, която иконоборците отсекли, помолил Богородица да не остава инвалид. Благодарение на чудо, извършено от Богородица, ръката му се „залепила“ обратно, а той посветил сребърен дар във формата на ръка. Начинът, по който ръката е разположена, създава илюзията, че Богородица има три ръце“.

Още едно нещо, което дава имена на Богородица, е свързването й с различни природни явления или събития.

Особено известна е Богородица Змийска в Кефалония. Всяка година, по време на Богородичния пост, в село Макропуло в Кефалония, по иконите и около тях запълзяват малки безопасни змийчета. На Самос пък има манастир на Богородица Гръмотевична, назована поради високата надморска височина, на която е разположена, където духа силен вятър, създаващ шум, подобен на гръм.

На Закинтос, в манастира Строфадон, се намира Богородица Морепоборница. Според Преданието, иконата, която веднъж била открадната, се преборила с вълните и достигнала до манастира без да бъде погубена от морето.

В други случаи Богородица се нарича според датата на нейния празник. Така например в Санторини се почита иконата на Богородица Вторнична, която се чества на третия ден от Пасха. В Сифнос пък, по време на Успение Богородично, се отбелязва празника на Богородица Петнадесетодневна (т.е., 15 дни от Богородичния пост, за които на гръцки има специална дума, букв. петнадесетоавгустници, бел.прев.).

„Богатството на имена не означава просто някаква емоционална връзка на народа с Богородица, а най-вече това, че сред това богатство от имена, се набляга на значението на личността й за спасението на света: Мария е станала избран съсъд, за да може Бог да стане човек, Който да спаси човешкия род и света от покварата на смъртта. Именно поради това празникът Успение Богородично символизира победата над смъртта. Поради това се чества като лятната Пасха“, завършва г-н Кариотоглу.

Преди няколко години учениците от Трета гимназия в Керациниос, под ръководството на своята учителка г-жа Мария Гарефалаки, правят опит да съберат възможно най-много имена, които народната вяра и традиция са дали на Богородица. Резултатът е повече от впечатляващ – Събрани са над 500 имена.
Публикуваме най-интересните от тези 500 имена.

 bogolubskaya_bigЕзична, Горгона, Слъзопроливаща, Прославяща, Откриваща сълзите, Господарка на Църквата, Небесна порта, Жизнодарителка, Богоучителница, Богопризвана, Богоукрасена, Богоизразна,Доброводна, Райски ключ, Освобождаваща от робство, На небесата и земята, Страхопазителка, Златномлечна, Златна зора, Дъждовна, Гръмотевична, Планинска билка, Северна, Дивнослънчева, Къпаща се в светлина.

Може да намерите пълния списък на сайта: http://poimin.gr/

Превод: Асен Андонов

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...