Начало / Uncategorized / „Домът на Богородица“

„Домът на Богородица“

Манастирът на Богородица Прусиотиса се намира в село Прусос, област Евритания. Наречен още „Домът на Богородица“, манастирът е известен с това, че мястото на строеж по чуден начин е било избрано от Пресветата Владичица.

Построяването на манастира е завършено през 9 век, 829 година по времето на византийския император Теофил. Най-удивителното нещо за този манастир е пътеката, която води до него, където се намират „стъпките на Богородица“ – седем следи в различен цвят, които, според преданието, Богородица оставила на горната част на скалата по пътя си за Прусос. От научна гледна точка тези „стъпки“ върху скалата са необяснимо геологическо явление и до ден днешен.panagia_prousiotissa2

Манастирът бил завършен през 12 век, където се помещавала едноименната икона на Богородица, изографисана от Евангелист Лука по време на престоя му в Патмос. В началото иконата била в Пруса, Мала Азия, където станали множество чудеса. През 829 година някой си Дионисий пренесъл иконата в Гърция, но, по незнайни причини, била изгубена. Явила се на един овчар, който я открил в пещера, където днес са разположени гореспоменатите стъпки на скалата. Впоследствие, след като манастирът бил построен, иконата била поставена в него.panagia_prousiotissa1-1

Сред множеството чудеса, които извършила Богородица чрез своята икона, било и случилото се с Георгиос Караискакис, който поставил даром на иконата сребърно покритие, след като се възстановил от изгаряне в продължение на шест месеца, докато стоял в една от килиите на манастира. И до ден днешен тази килия се посещава.

Съществено е да споменем, че и до днес в манастира функционира музей, който помещава ценна сбирка от ръкописи, стари книги и ценна църковна утвар, голяма част от която била унищожена след опожаряването на манастира от германците по време на Втората световна война (16 август, 1944 година), понеже мислели, че манастирът се използвал за скривалище на партизани.

panagia_prousiotissa1

Освен това, в тайния параклис на манастира, се съхраняват, в мощехранителници, мощи на светии, които са били събрани след множество перипетии. Още един важен факт е, че този манастир е бил важен културен и образователен център, особено през последните години на турското робство.

Днес манастирът предлага два триетажни хостела за поклонници, църковен музей, както и музей на гръцката писмена култура на Румелия.

Паметта на Богородица Прусиотиса се отбелязва на 23 август,  когато множество  поклонници се стичат към манастира, за да се поклонят на чудотворната икона на Пречистата, чийто празник се отбелязва същия ден.

За Николина Александрова

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...