Начало / Uncategorized / Иконата, която закриля вас и всички ваши близки

Иконата, която закриля вас и всички ваши близки

Чудотворният образ на Божията Майка „Герондиса“ се намира в манастира Пантократор на Света гора, наименованието на иконата в превод от гръцки е „Старица“ или „Игумения“. На тази икона Пресветата Богородица е представена в цял ръст, в молитвена поза. Нейният образ не може да остави никого равнодушен. Неизброими са и чудесата, извършени от нея.

111909.b

Веднъж възрастният игумен на манастира се разболял. Като разбрал, че настъпва края на живота му, той пожелал да приеме причастие и помолил йеромонаха да побърза с извършването на св. Литургията. Но йеромонахът не побързал със службата. Тогава чул, от намиращата се в олтара икона на Божията Майка строг глас, който му заповядал да изпълни желанието и волята на своя игумен. Поради това иконата била наречена с името „Герондиса“ ( в превод от гр. Старица). Иконата е обкована със сребърен обков. На обкова е изобразена делва с изливащ се елей – в памет на това, че молбите на игумена, напълнила делвите с елей.

По време на немската окупация на Гърция (между 1941 и 1944 г.), един от старците в манастира „Пантократор”, отец Евтимий, докато проверявал склада за хранителни продукти, установил, че зехтинът във всички съдове се бил изчерпал и нямало откъде да се вземе нито за кухнята, нито за кандилата. Той съобщил на другите монаси в манастира и всички заедно започнали горещо да се молят пред иконата „Пресвета Богородица Герондиса”. След няколко дни старецът чул насън глас, който му казал: „Отче, още преди залез слънце приготви всички съдове за зехтин да са измити, защото ще се погрижа тези дни да донеса, за да ги напълните”.

5369355b78a81_image1
Веднъж един монах бил повикан от игумена на манастира, който му заръчал да отиде в Карея, и да донесе оттам едни пари, от които манастирът много се нуждаел. Монахът знаел, че трябва да се върне възможно най-бързо, още преди залез слънце, за да не бъде застрашен от нападения на крадци. Случило се така обаче, че монахът се забавил и на връщане вече се било стъмнило. Разстоянието до манастира било доста голямо, което криело опасности. Тогава монахът от сърце се помолил на Пресвета Богородица да го закриля. Изведнъж до него се появила жена, облечена като монахиня, която го попитала защо е толкова тъжен. Той се учудил, но й отговорил, че е много притеснен, тъй като не послушал игумена да се върне навреме, още преди да се стъмни, и сега имало опасност да загуби манастирските пари. Тогава монахинята го докоснала с ръка и той внезапно се намерил близо до манастира, до кладенеца, в който след това, монасите от манастира ще намерят иконата.

По време на нападение на манастира от сарацините, светата икона била хвърлена от тях в кладенец, намиращ се в близост до обителта. След известно време иконата била намерена по указание на роднини на един от сарацините, наказан със слепота за деянието си. Иконата била хвърлена в кладенеца, където останала 80 години. Когато настъпил смъртния час на сарацина, в предсмъртните си мъки, той се разкаял за безумието си и признал, че е справедливо наказан от Божията Майка. Той заповядал на близките си след смъртта му да отидат на Света гора и да открият там иконата на Божията Майка, скрита от него и другарите му в кладенеца. Роднините изпълнили заповедта му, отишли на Света гора и посочили мястото, където била хвърлена светинята.

Копие на чудотворната светогорска икона „Пресвета Богородица-Герондиса“ се намира в Митрополитския катедрален храм „Свето Успение Богородично“ в град Варна. Копието на чудотворната светогорска икона бе дарена на Катедралния храм  през 2012г., на 26 декември когато се чества Събор на Пресвета Богородица.

photo_verybig_1016232

Копието на иконата е направено от монасите в манастира „Пантократор“ в Атон . Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил поискал икона за България. Един от монасите от манастира сънувал, че тя трябва да дойде именно тук и въпреки че искали копие от няколко православни църкви, монасите я дарили именно във Варна.

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...