Начало / Uncategorized / „Св. Богородица ни кара да отворим сърцата си“

„Св. Богородица ни кара да отворим сърцата си“

Вчера следобед официално беше посрещната Галилейската Богородица от Йерусалим в двора на църквата на светата митрополия „Успение Богородично“ в Александрия. След приема бяха отслужени вечерня и молебен канон към Св.Богородица, по време на които пееше младежкият хор към храма в присъствието на Негово Високопреосвещенство митрополитът на Бер, Науса и Камбания Панталеймон, който и провъзгласи Божието слово. Към края на канона, Негово Високопреосвещенство пострига и нов четец. Огромно мнозинство от вярващи се стече към храма, за да се поклони на светата икона на Богородица Галилейска от Йерусалим, която ще остане в град Александрия до 18 август.

Проповедта на Негово Високопреосвещенство:

“Апостоли, събрани тук от краищата на земята, погребете тялото Ми в Гетсимания“

Малко преди и ние да откликнем на зова на Св.Богородица, който тя отправила към апостолите, и мислено да се пренесем в Гетсимания, за да целунем благоговейно мъртвото тяло на Пресветата Богородица, за да вземем майчината й благословия, днес в Александрия, в нейния свят храм, приемаме светата й икона, която ни удостои с честта да дойде в нашия град, в тази митрополия, донасяйки благодат от едно осветено от нейното присъствие и това на Сина й място; място, особено скъпо за нашата Пречиста Владичица.

И така днес приехме чудотворната и благодатна икона на Богородица от Елеонската планина, от Малката Гетсимания, там, където са се стичали поклонниците от Галилея към Йерусалим, за да се поклонят в храма на Соломон. На това място, което получило името си от поклонниците, Христос често се оттеглял в молитва. На това място още, според светите Евангелисти, Христос многократно се е появявал на учениците си след Възкресението си.

Това място било и мястото за молитва на Св.Богородица, мястото, на което Св.Богородица научила три дни преди нейното Успение, че дошъл краят на земния й живот. От именно това свято място, където се намира тази чудотворна икона, в храма на Св. Апостоли, дойде в Александрия, за да предаде на всички ни богоматерската си благодат и благословията на тези места.

Поради това сме дълбоко благодарни на Негово Блаженство патриарха на Йерусалим Теофил, който, с много любов, отговори на нашето искане. Но искаме още да благодарим и на игумена на светата обител в Малката Галилея, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, който с радост се съгласи иконата да бъде донесена в нашата света митрополия. Благодарим горещо и на познатия на всички нас о. Харалампий, който и друг път е носил от Светите земи свети икони тук, в Александрия, и който и този път придружи чудотворната икона на Св.Богородица от Малка Галилея .

Братя и сестри, честта светата икона на Богородица да ни посети в действителност е велика и не само ни подтиква да дойдем тук, в храма, за да я посрещнем и да й се поклоним, но и ни кара да отворим сърцата си, за да приемем в душата си Пречистата Майка на Нашия Господ.

Подтиква ни да се доближим така по-близо до Св.Богородица през тези дни – така, както и апостолите.

И ако те, в удивление, са се събрали по чуден начин от всички точки на земята, където са проповядвали Благовестието за нейния Син, в Гетсимания, за да бъдат с нея в последния й път, и за да изразят своето уважение и любов, така нека и ние изгоним от ума си  суетните и лъжливи житейски грижи и да се постараем да доближим живота си по-близо до нашата Св.Богородица. Нека се постараем да изчистим ума си от всичко, което го разсейва и да посветим повече време на молитвата така, както е правила Св.Богородица, особено на Елеонската планина, където ходела. Нека и ние изразим нашата почит, любов и благодарност с участието ни в молебните канони, които изпълняваме през целия Богородичен пост всеки следобед в нейна чест, тъй като няма нищо, което да не радва Майката Божия повече от присъствието на вярващи край нея, защото няма нищо, което да радва майките повече от това децата й да са около нея.

И така, както всяка майка изразява любовта си към своите деца по най-различни начини, а те отвръщат със своето уважение и почит, така и нашата Св.Богородица показва своята любов към духовните си чеда, към всички нас, вярващите, които засвидетелстваме нашата любов и благоговение с присъствието си в храма, с участието ни в последованията в нейна чест, с участието ни и в Богородичния пост и по всякакъв друг начин.

 Братя и сестри, тя показва своята любов по какъвто начин Тя сметне за най-добре за всеки един от нас, стига да сме готови да я приемем. Братя и сестри, нека всички отговорим на великата чест, която Св.Богородица оказа тази година за нас, като ни дари с благословията да се поклоним на благодатната й икона, идваща от най-благоприятното място на нейната молитва – Малката Галилея. Нека отвърнем, като демонстрираме нашето уважение и любов към Св.Богородица, като се опитаме да правим онова, което тя през целия си живот, пребивавайки в послушание към Сина й, за да имаме благодатта и благословията й през целия си живот.

                                                                                                                         Амин!

Превод: Асен Андонов

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...