Начало / Uncategorized / РПЗЦ иска дарения за разминирането на мястото на Христовото кръщение

РПЗЦ иска дарения за разминирането на мястото на Христовото кръщение

Ръководителят на духовната мисия на Руската православна църква в Йерусалим, архимандрит Роман (Красовски) призова вярващите да дарят средства за проекта за разминиране на района в близост до мястото на Христовото кръщение.

Британската организация HALO Trust подписа споразумение с Израел, Палестинските власти и осем християнски църкви в Светите Земи за разминирането на мястото на Кръщението Христово.

В  района има около 3800 мини, а за тяхното разминиране са нужни около 4 милиона долара. С разминирането на зоната, поклонниците ще могат да посещават мястото на Христовото кръщение без опасност за живота.

Църквите, които притежават имоти в зона са Арменската православна църква, Коптската, Етиопската, Румънската, Сирийската и Руската, както и Кустодията на Светите Земи.

Руската православна църква придобива, в средата на 30-те години на миналия век терен, където поклонниците до средата на 60-те години са имали възможност да се потопят във водите на р. Йордан. Въпреки това, след Шестдневната войната от 1967 г. това място, между Мъртво море и Йерихон се явява „ничия земя“ и е минирано.

За Николина Александрова

Виж още

Честваме празника Успение Богородично

Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят „Успение на ...