Начало / Интереси / Проповеди / Монашеството е свидетелство за жива Църква

Монашеството е свидетелство за жива Църква

По време на храмовия празник на манастира „Св. Лаврентий“ в Пилос, митрополитът на Димитриада отслужи празнична вечерня (9/8) в памет на св. Мъченик и архидякон Лаврентий, в присъствието на множество поклонници.

В своята проповед, Негово Високопреосвещенство произнесе слово за преживяването ни на празника Преображение Господне, както и за наближаващия празник Успение Богородично, който очакваме. Още разказа за мъдрия отговор на св. Лаврентий,

„когато, след смъртта на римския епископ, поискал от Лаврентий да му покаже богатствата на Църквата. Тогава светецът показал на управителя болните, сиромасите, бедните, отхвърлените от живота, онези, за които Църквата се грижи и им показва пътя към живота.

По този начин, по този християнски начин, свети Лаврентий показал, че богатството на Църквата е човекът, божият народ. Това негово изказване разбира се го превърнало в мъченик. От тогава Църквата върви по същия път – предава на вярващите светлината на Преображението чрез опита в Светите тайнства, най-вече чрез Изповедта и Евхаристията“.

По-нататък в своята проповед, Игнатий спомена за богатството, което Църквата притежава „което, за хората от света е богатство материално, но в действителност, хората са истинското й богатство. Подобни твърдения имат единствената цел да обслужват лични интереси. Истината обаче е, че богатството са хората. Това се доказва особено в тази тежка криза, която преживяваме – за светските хора – икономическа, за здравомислещите – криза духовна и морална. Именно в в такъв дух Църквата се появява, не за да се изтъква, а за да работи за обединението и изцелението на всевъзможните нужди на своите деца.

Това чудо, което се извършва, предизвиква светските хора, които отново насочват отровните си стрели към Църквата, а психозата им се разраства, докато в същото време злите им намерения разстройват народа и държавата.

Нашата църква обаче продължава своето дело и път в лицата на своите клирици, които ежедневно засвидетелстват вярата си и жертват себе си в служба на народа. Разбира се, според нова информация, държавата отказва да изплати заплатите на новите духовници чрез заграбването по много начини на 96% от собствеността на Църквата (в Гърция бел. р.). В клира обаче идват нови служители, което е чудо, макар и да знаят, че няма да получат и най-малката подкрепа от държавата, а само защитата на Епископа и народа ни. Църквата по този начин върви по своя път със собствени сили, в дух на свобода, което в последно време предизвиква ответните реакции на светските сили“.
След това Негово Високопреосвещенство спомена и за чудото на възстановяването на светите обители и монашеството в нашата епоха – нещо, което „се изживява по чуден начин в местната ни Църква, където функционират повече от 20 манастира. Монашеството е свидетелство за жива Църква“. Още поговори и за пастирската грижа в енориите, делото на младите хора, лагерите, доброволния труд на мнозина, запазването на литургичния език, но и за инициативите в сферата на културата.

„Делото на нашата Църква е значимо и велико, като то ще бъде признато като драгоценен принос за нашия народ. Колкото и да се опитват да ни уплашат или стреснат, няма да успеят. Църквата е майка и обединителка на този народ и това ще бъде уважавано от всеки, защото накрая накрая остава само истината. Църквата е великото ни богатство и това не ще се промени…“.

Превод: Асен Андонов

Източник: poimin.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Нашата отговорност един за друг е огромна

Всяка четвърта неделя след Пасха си спомняме как Христос изцерил разслабения край къпалнята „Витезда“. Този ...