Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит изказа съболезнования за жертвите в Македония

Патриарх Неофит изказа съболезнования за жертвите в Македония

Днес р.Македония е в траур, след като бурята и последвалите наводнения взеха 22 жертви в Скопие, раниха десетки и разрушиха много домове. По този повод Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изрази съболезнованията си към президента на страната Георгие Иванов. В него се казва:

Ваше превъзходителство,

С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло Скопие и околността, причинило тежки материални щети и взело безценни човешки жертви.

Ние не можем да останем безпричастни към сполетялата ви скръб и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към близките на загиналите и всички пострадали от наводненията, молим всемилостивия Бог, в чиято власт са природните сили, да прояви Своята велика милост към Своите създания, да прости прегрешенията на отишлите си внезапно от този свят и ги всели в селенията на праведните!

С непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов отправяме молитви към Всеподателя Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи и скорошно възстановяване на пострадалите, да заличи причинените рани и щети със Своята любов и да запази от всяко зло и напаст македонския народ!

07.08.2016г. С уважение,

София

† Н Е О Ф И Т , патриарх Български“

Бележка на редакцията:

За пореден път Българският патриарх Неофит и Българската православна църква изказват съболезнования и отправят молитви за загиналите и пострадалите от природни бедствия и техните близки. Трябва да отбележим като неоснователни, появилите се упреци от страна на различни автори в интернет пространството за ненавременната реакция от страна на БПЦ, по повод различни природни бедствия и атентати. Българската православна църква, в лицето на Негово Светейшество патриарх Неофит изразява своята съпричастност своевременно от 2013г. насам.

  Бог да упокои душите на загиналите и да даде сили на всички засегнати.

За Николина Александрова

Виж още

Започват тържествата в чест на св. Димитър Солунски в Солун, Гърция

С тържествена св. Литургия започнаха тържествата за празника на св. Димитър Солунски в Солун, Гърция, ...