Начало / Uncategorized / Появиха се змийчетата на Св.Богородица в Макропуло и Агриния

Появиха се змийчетата на Св.Богородица в Макропуло и Агриния

Както всяка година, така и тази, в навечерието на празника Преображение Господне, в о. Кефалония се появиха змиите на Богородица. Това се случи тази сутрин, в храма в Макропуло „Св. Успение Богородично“, където се появи първото змийче (както и миналата година). По-рано, в планинското село, Аргиния, друго змийче се появи, за да зарадва жителите и поклонниците.

Историята със змийчетата и чудотворната икона…

Преди много години, в село Маркопуло, започнало чудото, свързано с иконата на Богородица. Едно дърво пламнало и накарало жителите да помислят, че избухнал пожар в гората.

Когато стигнали до мястото обаче, видели чудното събитие. Въпреки, че дървото било изгоряло до корените си, върху тях стояла иконата на Богородица, недокосната от пламъците.

Жителите, изпълнени с умиление, след като се поклонили на иконата, я пренесли в селската църква, където и останалите успели да се поклонят.

На следващата сутрин обаче, докато посетителите се събирали, забелязали, че иконата липсвала. В крайна сметка се оказало, че след преместването й от вярващите, иконата се върнала на първоначалното си място. Отново била при корените на изгорялото дърво.

fidakia_panagia2

Иконата на Богородица била върната в църквата, след което била заключена. Още три пъти обаче се случило така, че иконата се връщала при изгорялото дърво. Това накарало жителите да повярват, че това било волята на Богородица, поради което построили църква на мястото, където Нейната икона стояла.

Змийчетата

В последствие, в района бил построен женски манастир. Монахините от този манастир пазели иконата. Един ден пиратски кораби започнали да се приближават към манастира, за да го плячкосат. Докато приближавали, монахините прибегнели към Св.Богородица и я помолили да спаси тях и манастира.

Тогава се случило чудото. Змии обградили манастира, които обърнали пиратите в бягство. Това било знак от Св.Богородица. Така монахините и манастирът били спасени.

От тогава, всяка година се появяват змии, дори и вътре в църквата (висят от иконите, кандилата или стасидиите), а на 15 август си тръгват.

Ако някоя година не се появят, това предизвестява, че нещо лошо ще се случи на острова, както през 1940 и 1954, когато островът пострадал от земетресения.

Никой специалист до момента не е успял да установи към кой от познатите видове принадлежат тези змийчета. Те са сиви, тънки и размерът им не надвишава метър. Кожата им е гладка, а на главата, както и в края на езика им, е изобразено малко кръстче.

Смята се, че змийчетата са чудотворни и безопасни, заради което и вярващите ги докосват без страх. От друга страна са и една от основните причини островът да привлича посетители по време на първите петнадесет дни от август.

Превод: Асен Андонов

http://poimin.gr/

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...