Начало / Uncategorized / Неизброимите чудеса на св. Богородица

Неизброимите чудеса на св. Богородица

Историята на тази чудна икона започва в далечния 17 в., но чудодейният и образ става известен през лятото на 1890г., когато Божията Майка се явила на  Атанас Якимовски-Комитски от ботевградското село Врачеш. Атанас заспал под едно крушово дърво. Пресветата Майка му се явила и попитала:

“Защо спиш тук? Знаеш ли какво е това място? Тук някога имаше манастир, но турците го изгориха, а монасите избиха…”.

 Богородица показва къде точно се намира храмът на манастира “Св. 40 мъченици” и посочва на Атанас мястото на лековитото аязмо. От селото започват да копаят и откриват основите на църква, костите на убитите мъченически монаси и прочутата днес чудотворна икона на Врачешката св. Богородица. Веднага започва възстановяването на манастира.

Местен художник решава да освежи иконата, но през 1990 година. сестрите от девическата обител я дават за реставрация. При работата се откриват два пласта.

Иконата от най-стария образ е рисувана през 17 век. Според иконографията си тя се отнася към типа богородични изображения „Достойно ест“. Ангели от двете страни на Богородица държат в ръце надпис „Радуйся Благодатная Марие“, откъдето идва и името и.

Чудесата извършени пред тази икона са неизброими.

През 2001 г. горски пожар заплашва манастира, недалеч минава и газопровод. Разпореждат спешна евакуация на манастира. Пред иконата се извършва молебен и на другия ден пожарът внезапно спира.

През 2008г.  родители довеждат детето си, което е само на 18 месеца, но страда от атрофия на мускулите на краката и няма надежда да проходи. Близките му се покланят на иконата. Скоро след това дошли отново, за да благодарят.

Пред иконата се покланят и много бездетни семейства.
През 2008 година на 8 годишно момиче от Ботевград се налага да се направи тежка черепно-мозъчна операция. Лекарите казват, че шансовете за успех са нищожни. Скоро след молба пред иконата настъпва подобрение. Монахините се опитват да запишат неизброимите чудеса на св. Богородица.

Текст: Николина Александрова

Източници:

http://www.globalorthodoxy.com/

http://blognarusi.blogspot.bg/

https://www.24chasa.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...