Начало / Интервюта / мнения / отец Боян Саръев: На Европа тепърва й предстои да преживява шокове

отец Боян Саръев: На Европа тепърва й предстои да преживява шокове

Камбаната бие не само в Кърджали, а и в цялото ни отечество с намерението народът ни да се пробуди духовно, защото живеем в един секуларен свят, във време на консуматорското общество, в което се признава и се зачита само яденето и пиенето. Принципът всъщност е да ядем и да пием, защото ще умрем, отец Боян Саръев за Bulgaria ON AIR.

„За да имат нужда и истинска потребност от Бог, от вяра, възвишени и духовни неща е нужно познание. Нужно е възстановяването на традициите, възстановяване на училищата по вероучение, възстановяването на навиците да се ходи редовно на църква“, отбелязва отец Боян Саръев. Според него голяма част от българския народ не познава вярата, духовността, а там е липсата от потребността от Бог, от възвишеното. Европа вече не е на Моцарт, Виктор Юго, Балзак, а и тя е в нов културен цикъл – на яденето и пиенето, на шумните и безсмислени развлечения, заяви отец Саръев.

На Европа тепърва й предстои да преживява шокове, защото не се държи адекватно, прогнозира духовното лице. Според него „не може да оставиш едни тълпи, едни безкрайни вълни да заливат континента от чужда култура и религия“, една част от хора, които са тръгнали да подобрят само живота си.
„Мохамед препоръчва да бъдат избивани християните, неверниците, включително и в храмовете по време на молитва. Ще влизаме навсякъде със страх. Нещата ще бъдат още по-страшни, още по-свирепи, още по-кръвопролитни, по-безчовечни, докато Европа, а и християнският свят не възстановят инстинктите си за самосъхранение“, посочи отец Саръев.
2 млн. бежанци от Турция са една абсолютно реална заплаха и опасност, подчерта той. По думите му никой не знае как ще протекат процесите оттук нататък, но не ни очаква нищо добро – последиците ще бъдат катастрофални не само за България, а за цяла Европа.
Държава в Родопите няма – там всичко е оставено в ръцете на анти-българската турска партия ДПС и всичко е монополизирано от тях, смята отец Саръев. Според него войната между религиите съществува в световен план. „За една религия, а и за всяко учение, идеология се съди по това какви плодове дава. Ние виждаме кървавите плодове, безумието на исляма, което кара десетки, а може би след време и хиляди млади хора, които ще се самовзривяват в името на Аллах. Не може да има толкова кървав Бог и ако го има, той е несправедлив“, добави духовникът.
Политиците и държавниците винаги са се опитвали да използват църквата и религията за своите висши цели, коментира още отец Саръев. Според него, ако някой се беше опитал да работи в интерес на държавата, щеше да има някаква ползва и развитие в обществото, а все още пропадаме.

Чуйте цялото интервю на Петьо Атанасов с отец Саръев в следващото видео.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний критикува президента Радев, затова, че в делегацията при папа Франциск не бяха включени български духовници

Западно- и Средноевропейският митрополит отправи свои критики към Президента на страната Румен Радев. Поводът бе ...