Начало / Интереси / беседи / За окървавените кули на благочестието

За окървавените кули на благочестието

И наистина, братя и сестри, как отдаваме почит на един светец на Църквата? Или по-скоро как ние, православните християни, почитаме паметта на онази, в чийто храм се черкуваме, а именно – св. Варвара?

Много често сме казвали, че почитаме светиите, подражавайки на тяхната мъдрост, бидейки единомислени, и вършейки техните добродетели и най-вече, изповядвайки вярата им до смърт.
За да сполучим в подражанието на светиите, Църквата ни помага чрез спасителните си тайнства – Кръщението, Миропомазанието, Божественото Причастие и Светата изповед, както и като ни предписва да спазваме точно евангелските заповеди и вършенето на богоугодни добродетели.
Отците казват, че в последните времена, когато няма да има светци в обществото, и когато ще се възцари и задържи материализмът, идолопоклонството, сексуалността, сатанизмът и поклонението на дявола, тогава малкото спасили се християни, малкото стадо, ще приеме славата и честта на мъчениците.

Свети Никодим Светогорец, братя и сестри, в слово към мъчениците, казва следното:
-Вие, светите мъченици, давате най-велик пример на смирение, смирение до смърт. Вие, светите мъченици, младежи и девойки, подтиквате всички нас, малодушните, ленивите и безгрижните, към следване на вашето мъчение. Вие, всички свети мъченици, от витлеемските младенци и тригодишния свети Кирик, до най-възрастния изповедник и свещеномъченик св. Харалампий, човек над сто години; вие, които според думите на Св. Апостол Павел споделихте страданията на въплътилия се Христос и станахте за посмешище на света; вие, които бяхте хора, а станахте ангели; вие, които опозорихте и засрамихте еретиците и неверниците; на вас, благочестивите християни, подобава слава, чест и похвала.

Св. Никодим Светогорец ни уверява още и в следното:
– Така, както за бесовете изповедничеството ви стана непоносима болка, страх и безчестие, така за ангелите, тези преподобни небесни духове, се превърна във велика радост, неизразимо ликуване и вечно веселие.
Да, братя и сестри, в действителност ангелските духовни служители и воинства се радват и ликуват щом видят изповядването и приемането на мъченическа смърт. Поради това благоскланят към мъчениците в такива изповеднически моменти и им помагат, като ги подсилват.
Св. Кирприян пък казва следното:
– Колкото небесните воинства ликуват и въздават слава при вида на трислънчевата слава на Троичния Бог, толкова се веселят и щом съзрат люде, готови да приемат мъчения и страдания в името на нашия Бог Христос.
Тук св. Кирприян сравнява славата и благолепието на ангелите с изповедничеството и страданията на светите мъченици в името на Спасителя Иисус Христос.

И продължава, като набляга на следното:
– В случай че ангелите можеха да завиждат, онова, за което биха завидели, би било изповедничеството на светите мъченици. Разбира се, подобно нещо е невъзможно, тъй като ангелите са безстрастни, но по този начин св. Киприян, епископ на Кипър, акцентира върху непреодолимото величие на светите мъченици.
Много от светите мъченици са чудотворци, мироточиви, победители, лекари и лечители. Мъчениците се разделят на следните категории:

великомъченици
добропобедномъченици
свещеномъченици
преподобномъченици
новомъченици
народномъченици

Всички обаче са светлина за вселената, окървавени кули на благочестието, пазители изповедници на Църквата, кървави небесни тела.
Скъпи християни, Св. Варвара е претърпяла мъченическо гонение и смърт от ръцете на собствения си баща. Нима не се случва по подобен начин същото  и днес, когато младежи и девойки откриват пътя си към Православието и Христос, и особено когато възжелаят да се облекат във всечестното расо?
Войни, гонения, заплахи, подигравки, надсмивания, че даже и насилие в домашни условия, създават едно непоносимо състояние за всички онези малки и големи, младежи и девойки, брачни и безбрачни, които решат да насочат пътя си към спасението в Христа, в Църквата Му, както и в нейните Тайнства, Евангелието и божествените заповеди.

Като погледнем и се удивим на Света Варвара, тази млада девица и великомъченица, нека всички с много благочестие да целунем иконата й, свещеното й мъченическо лице, което Господ наш Иисус Христос овенчал с много слава и чест. И нека ни позволи с дързновение да изповядаме така, както и самата тя е извикала: „Аз съм християнка, татко!“, и паднала, убита от един коравосърдечен палач отцеубиец.

В действителност чудото на нашата православна вяра, братя и сестри, е велико и удивително. И ако се върнем назад във времето на мъчениците, заедно с небесните архангелски сили, мислено ще проследим едно невероятно чудо: борците за вярата влизат в изповеднически бой с враговете на греха, последвани и подсилвани от ангелите.

Скъпи християни, много и най-различни са подвизите на светите мъченици на нашата Църква. Именно те са възпитали поколения след поколения на верни християни. Поколения вярващи сред синаксарите и патериците, за които бащите са разказвали на синовете си, майките – на дъщерите си, бабите и дядовците – на внуците си. Те са онези, които възпитават и отглеждат всички, които търсят и желаят.

И днес обаче имаме нужда от нова мъченическа кръв, кръв и пот на светии. В нашата епоха, безплодна,  без истински морал; епоха, лишена от вяра, епоха на малодушие и блуд… Говоря за днешната епоха – липсват ни не добродетелите, не знанията, не науките, нито пък лекотата на живота или насладите, а проповедниците, преподобните, изповедниците и мъчениците. Да, и светците християни ги няма. Именно от такива имаме нужда днес. От никого другиго, единствено от светии. От апостоли и изповедници, мъченици и преподобни се нуждае нашата епоха, родината ни, нашата православна страна, от която днешните властимащи желаят да изкоренят християнството чрез пари и богатство. Те искат да заличат вярата от родината ни, от обществото ни, от делата ни, от домовете ни, и постепенно успяват да го сторят чрез телевизорите. Поради това, позволете ми да приключа със следната молитва:

Господи Иисусе Христе, Боже наш,
по молитвите на Пресветата Богородица и светата славна великомъченица Варвара,
изпрати ни светии, за да ни поучат,
изпрати ни светии, за да ни просветят,
изпрати ни светии, които да последваме,
изпрати ни светии, на които да подражаваме,
изпрати ни Господи светии, защото жътвата е обилна, а работниците – малко.
Изпрати ни Господи и святи йереи, не такива като мене, за да пасат правилно и със съвест Твоите овце.  Да, Господи,
изпрати ни светии, мъченици, апостоли и съработници на Евангелието,
изпрати ни свети християни,
изпрати ни святи йереи,
Амин.

Проповед на о. Стефан, произнесена в храма на св. Варвара

Превод: Асен Андонов

Източник: poimin.gr

Фото: Владимир Орлов / Православие.Ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Доближаване до тайнствата

Обяснявайки, доколкото ни е по силите, християнските тайнства – т.е. тези видими и частично материални ...