Начало / Новини / Св. Синод: БПЦ винаги е изразявала съпричастност към бедстващите

Св. Синод: БПЦ винаги е изразявала съпричастност към бедстващите

Св. Синод излезе със свое изявление по повод отправени упреци от страна на писателката Теодора Димова. Тя обвинява Синода, за това, че не е взел становище по повод убийството на католическия свещеник Жак Амел от Руан, Франция, който беше убит от джихадисти.

„БПЦ е изразявала постоянно своята християнска позиция, и е отправяла молитви и съболезнования, и в случаите на отделни пострадали духовници и миряни. За това свидетелстват многобройните изявления срещу гоненията на християни в Сирия и Близкия изток“, се казва в изявлението.

От Синода припомнят и, „че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ винаги са откликвали със съчувствие и съпричастност по повод на различни бедствия и терористични актове, при които са загивали невинни хора от различна националност, вероизповедание, обществено положение и убеждения. Българската патриаршия през последните години изразява последователно своята позиция срещу насилието и заявява по съответния начин своите най-искрени съболезнования по повод на антихуманни и варварски терористични актове, които се извършват от екстремистки настроени групи в различни страни“.

„От липсата на едно или друго официално съобщение по повод на конкретен трагичен инцидент не би следвало да се правят генерални изводи за позициите на Светия Синод или да се внушават в медийното пространство субективни възгледи и оценки на отделни автори като меродавна преценка за официалната позиция на БПЦ“, завършва изявлението.

Повод за това изявление е статията на писателката Теодора Димова в портал „Култура“, озаглавена „Еретик или мъченик?“. В нея тя казва: „Мисля си, че липсата на състрадание е в резултат на особеното втвърдяване на нашата Църква през последните месеци, което се изразява в отричане, отхвърляне и заклеймяване на всяко различно мнение, за да се стигне до закономерния завършек – отсъствие на състрадание дори пред пролятата кръв, щом като тя е пролята пред католически, а не пред православен олтар. Комунизмът вътре в нас – сякаш сме на състезание по това с какви най-крайни квалификации да наричаме  католиците и протестантите, в какви най-тежки и непростими грехове да ги обвиняваме… Как сега да изразим съчувствие към жестокото убийство на католическия свещеник? Нали най-важното беше на Събора да се прогласи, че Католическата църква не е Църква и е гибелно да се влиза в каквото и да е общение с католици. Тяхното допускане дори до Събора като наблюдатели беше проблем. След като Католическата църква не е Църква, то и отец Жак не може да е свещеник, то и ние трябва да подминем варварството с мълчание…  Смъртта на 86-годишния отец Жак потресе всички ни. Да служиш 59 години пред олтара и да бъдеш заклан пред същия този олтар е нещо, което християнското съзнание трудно може да поеме. Имахме нужда от помощ, от напътствие, от подкрепа, от утеха. Мълчанието на нашата Църква тежи, тежи на всички ни“, завършва статията си Димова.

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...