Начало / Uncategorized / Преданието за момичето, което се явява в църквата „Св. 40 мъченици“

Преданието за момичето, което се явява в църквата „Св. 40 мъченици“

Българската история е изпълнена със славни победи и тежки загуби,  наситена с драматични събития, които раждат безброй легендарни разкази. Избрахме да ви разкажем една от многото легенди, свързани с емблематичната църква „Св. 40 мъченици“ в гр. Велико Търново.

В деня на Светите 40 мъченици – 9 март, от олтара на църквата излизала девойка, облечена в бяло. Заставала със свити за молитва ръце, след това запалвала един свещник и с него обхождала църквата. На три места момичето спирало и дълго се молело, след това тръгвало към стария, зазидан от турците изход. Река Янтра се удряла в бреговете си, но щом сянката пристъпела, настъпвала тишина. Пред забравените гробове, момичето запалвало кандило. При изгрев на слънце девойката литвала обратно  към олтара.

Легендата е за времето, когато църквата е преустроена в джамия. Д-р Васил Берон разказва в своите „Археологически и исторически изследвания”, че като влизал в църквата, ходжата му разправял за бялата сянка и му показвал едни гроб, който и турците тачели като свой. „Но май този гроб е на ваш светец”, казвал още ходжата.

В Търново вярват, че става дума за гроба на св. Сава, който на връщане от Светите земи минал през Търново, но се разболял и починал. Цар Иван Асен заповядал да го погребат в църквата. По-късно мощите на светеца били върнати в Сърбия.

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

В село Беден събират дарения за довършване на параклис

В девинското село Беден започна кампания за събиране на дарения за довършване на параклиса „Успение ...