Начало / история / Иконата на Св. Богородица нарисувана от св. Лука или още за манастира Сумела

Иконата на Св. Богородица нарисувана от св. Лука или още за манастира Сумела

Според легендата  манастирът е основан от двама гръцки свещеници – Варнава и Софроний, през 386г. През управлението на император Теодосий I (375 – 395), двамата атински свещеници, Варнава и Софроний, пътувайки от Атина за Трабзон, намират чудотворна икона на Пресвета Богородица  в една пещера и решават да построят църква на мястото. Тази пещера днес е в  центъра на манастира.

Според легендата, Св. ап. и ев. Лука нарисувал тази икона и след смъртта му иконата била изпратена до Атина. Но през управлението на император Теодосий I иконата пожелала да напусне Атина и била отнесена от ангели от Атина до Трабзон, където я оставили в пещерата, за да я намерят Варнава и Софроний.

В центъра на манастира имало лечебен басейн, в който водата падала от 30-40 метра. Не само християни, но и мюсюлмани идвали в продължение на векове, за да търсят изцеление, предлагайки богати дарове на манастира.

Сумела е гръцкото име на манастира, основан в чест на Пресвета Богородица. Има две теории, защо манастирът се казва Сумела. „Мела“ на гръцки значи тъмен или черен. Това може да се отнася до черната гора и планината, където е построена църквата. Но може да се отнася и за иконата на Светата Дева, защото тя е  твърде тъмна, дори може да се каже, че е черна. Също така, заради манастира,  планината е известна като „Орос Мела“ (Черната планина).

В 6 век, през управлението на император Юстиниан, манастирът е възобновен от един от офицерите на императора – Велизарий.

През 13в. Трабзон и околностите започнали да се оформят като отделна държава от Византия под управлението на династията на Комнините-Трапезундска империя.  Трабзон бил тяхна столица, а те се титулували като истински наследници на Византия. През управлението на Алексей Комнин III (1349-1390), манастирът бил устроен в сегашния си вид и получавал годишна издръжка от императора.

0d9078d307f73021474ef330f1fbc249Когато султан Мехмет II  покорил Трабзон през 1461г., той наредил манастира да бъде запазен. Последвалите го султани не пренебрегнали неговата заповед и дори дали специални права на манастира.

През 1923г. Османската империя се разпаднала и Турската република била основана от Кемал Ататюрк. В последвалите години манастирът бил изоставен, заради размяната на население между Гърция и Турция.

През 1930г. избягалите в Гърция основали нов манастир в чест на Св. Богородица в планината Вермион, близо до град Науса, Македонската област, Гърция. Част от скъпоценностите на стария манастир Сумела били пренесени в новия.

През 1930г. пожар унищожава дървените постройки на манастира Сумела. В последвалите години иманяри разрушават останалите части от него.

Днес  манастира е музей, а реставрационните работи се финансират от турското правителство. Днес манастирът се намира във високите склонове на планината Зигана, на височина 1200м., на 46 км от Трабзон.Манастирът е част от Националния парк Алтъндере  и е заобиколен от прекрасни горски масиви.С автомобили се стига до паркинга, който е разположен на 950м надморска височина до реката, и оттам пеша се изминава 1км до портите на манастира.

Превод: Божин Дончев

Изочници:

http://www.sumela.com/

http://www.amazingplacesonearth.com

http://www.trekearth.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Изпълват се 25 години от кончината на Браницкия епископ Герасим

На 25 май се изпълват 25 години от кончината на Браницкия епископ Герасим, съобщи официалният ...