Начало / история / Иконата на Св. Богородица нарисувана от св. Лука или още за манастира Сумела

Иконата на Св. Богородица нарисувана от св. Лука или още за манастира Сумела

Според легендата  манастирът е основан от двама гръцки свещеници – Варнава и Софроний, през 386г. През управлението на император Теодосий I (375 – 395), двамата атински свещеници, Варнава и Софроний, пътувайки от Атина за Трабзон, намират чудотворна икона на Пресвета Богородица  в една пещера и решават да построят църква на мястото. Тази пещера днес е в  центъра на манастира.

Според легендата, Св. ап. и ев. Лука нарисувал тази икона и след смъртта му иконата била изпратена до Атина. Но през управлението на император Теодосий I иконата пожелала да напусне Атина и била отнесена от ангели от Атина до Трабзон, където я оставили в пещерата, за да я намерят Варнава и Софроний.

В центъра на манастира имало лечебен басейн, в който водата падала от 30-40 метра. Не само християни, но и мюсюлмани идвали в продължение на векове, за да търсят изцеление, предлагайки богати дарове на манастира.

Сумела е гръцкото име на манастира, основан в чест на Пресвета Богородица. Има две теории, защо манастирът се казва Сумела. „Мела“ на гръцки значи тъмен или черен. Това може да се отнася до черната гора и планината, където е построена църквата. Но може да се отнася и за иконата на Светата Дева, защото тя е  твърде тъмна, дори може да се каже, че е черна. Също така, заради манастира,  планината е известна като „Орос Мела“ (Черната планина).

В 6 век, през управлението на император Юстиниан, манастирът е възобновен от един от офицерите на императора – Велизарий.

През 13в. Трабзон и околностите започнали да се оформят като отделна държава от Византия под управлението на династията на Комнините-Трапезундска империя.  Трабзон бил тяхна столица, а те се титулували като истински наследници на Византия. През управлението на Алексей Комнин III (1349-1390), манастирът бил устроен в сегашния си вид и получавал годишна издръжка от императора.

0d9078d307f73021474ef330f1fbc249Когато султан Мехмет II  покорил Трабзон през 1461г., той наредил манастира да бъде запазен. Последвалите го султани не пренебрегнали неговата заповед и дори дали специални права на манастира.

През 1923г. Османската империя се разпаднала и Турската република била основана от Кемал Ататюрк. В последвалите години манастирът бил изоставен, заради размяната на население между Гърция и Турция.

През 1930г. избягалите в Гърция основали нов манастир в чест на Св. Богородица в планината Вермион, близо до град Науса, Македонската област, Гърция. Част от скъпоценностите на стария манастир Сумела били пренесени в новия.

През 1930г. пожар унищожава дървените постройки на манастира Сумела. В последвалите години иманяри разрушават останалите части от него.

Днес  манастира е музей, а реставрационните работи се финансират от турското правителство. Днес манастирът се намира във високите склонове на планината Зигана, на височина 1200м., на 46 км от Трабзон.Манастирът е част от Националния парк Алтъндере  и е заобиколен от прекрасни горски масиви.С автомобили се стига до паркинга, който е разположен на 950м надморска височина до реката, и оттам пеша се изминава 1км до портите на манастира.

Превод: Божин Дончев

Изочници:

http://www.sumela.com/

http://www.amazingplacesonearth.com

http://www.trekearth.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Житие и страдания грешнаго Софрония

Аз, грешний в человецех, родих ся на село Котел от отца Владислава, а от матери ...