Начало / Uncategorized / Трима митрополити на празника на „Св. Висарион“ в Смолян

Трима митрополити на празника на „Св. Висарион“ в Смолян

Най-голямата църква в Смолянска област, катедралният храм „Свети Висарион Смолянски“, отбелязва своя празник за десети път. Десетки миряни присъстваха вчера вечерта на празнична вечерня с петохлебие. 

Двойният празник на църквата „Свети Висарион“ събра стотици миряни от Смолян и целия Родопски регион. Днес, освен храмовия празник, отбелязаха и десетата годишнина от освещаването на катедралата. 4 часа продължи тържествената Света литургия, водена от Пловдивския митрополит Николай, в която участваха и митрополитите на Западно- и Средноевропейската ни епархия Антоний и на Великотърновската – Григорий, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарият на Пловдивската митрополия Арсений и още много свещеници от Смолян и Пловдив. След края на празничната служба Дядо Николай поздрави официалните гости, представителите на местната и държавна власт, дарителите и миряните, припомняйки героичното житие на епископ Висарион Смоленски. Митрополитът отправи гореща молитва делото на последния родопски епископ и патрон на най-голямата новопостроена църква в България да продължава да служи за пример, да озарява и просвещава с примера си в опазване на вярата.

„Този храм е символ на вярата, а с тези си огромни размери е символ на мъченичеството, защото хотели и ресторанти лесно се строят, а дяволът не иска храмове“, каза Дядо Николай и отправи благодарност към основните дарители – семейство Здравка и Тодор Баткови.

„Храмът е голям и красив, но най-голямо украшение сте вие, Божият народ!“, обърна се пловдивският владика към множеството. След което благослови всички дарители, участвали в издигането на православната обител. В словото си дядо Николай спомена с благодарност покойния вече митрополит Арсений, който през 2002 г. освети първата копка и основите на храма, а 4 години по-късно освети и новата катедрала. Дядо Николай отличи с духовно звание „свещеноиконом“ секретаря на Архиерейското наместничество в Смолян отец Запрян и благодари за усилията при служението на митрополит Антоний, отдал сили и дух за Смолян. И който, „макар да служи сега далеч в Европа, е близо до нас и в сърцата ни“!
Митрополит Николай не пропусна да разкритикува тези, които обвиняват БПЦ в бездействие:

„Огромна грешка, ако не умишлена лъжа, е това, че Църквата нищо не прави

Напротив, скъпи мои, Църквата прави най-важното – всички духовници се молят за многострадалния наш народ и ако Бог още не ни е наказал за греховете ни, то е защото има честно свещенство, което денем и нощем като христолюбиво войнство бди!“, каза митрополитът.

В края на Светата литургия с огромно вълнение приветствено слово произнесе и адвокат Тодор Батков. Той подчерта, че за 10-те години от освещаването, храмът се е превърнал в духовно светилище за Смолян и целия регион.

И призова всички хора, чиито корени са български, всички честни българи и мюсюлмани, да не се поддават на провокациите, които дебнат от южната ни граница, за да устоим и да запазим вярата, традициите и езика си.
След словото на г-н Батков, който не скри вълнението и сълзите си, множеството в храма притихна, а след паузата от дълбока тишина и размисъл, митрополит Николай подсили вълнуващата и тържествената атмосфера с думите:
„От съкровищницата на своето сърце господин Батков изнесе това слово, много силно! Наистина живеем в сложни времена, когато особено трябва да пазим вярата си, да се молим за всичко и всички, от което зависи териториалната цялост на отечеството ни. А така също

да бъдем служители на мира, защото нашият Господ Исус Христос е Царят на мира!“

След литургията митрополит Николай благослови и освети новата придобивка на храма. Експозицията от 50 уникални старинни икони вече е подредена в криптата и посрещна първите посетители.

По информация на вестник „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...