Начало / Новини / Бачковският манастир събра български учители от цял свят

Бачковският манастир събра български учители от цял свят

Бачковският манастир „Успение Богородично“ стана домакин на традиционната годишна конеренция на българските училища в чужбина. В тазгодишния форум участват Министерството на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Средно и Западнаевропейската митрополия  и Бачковският манастир „Успение Богородично“.

Темата е „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина“, като се акцентира и на новите учебни стандарти и успешното им приложение на петте континента. Конференцията започна на 27 юли в Новата конферентна зала (северно крило, втори етаж) на СУ „Св. Климент Охридски“) и продължава в Бачковски манастир „Успение Богородично“ до днес.
След като пристигнаха в Бачковския манастир, участниците в конеренцията разгледаха древната света обител, а семинарът бе открит от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той пожела на всички присъстващи още дълги години успехи, радост и удовлетворение от работата. Насочи вниманието им към това колко е важно образованието за младия човек, особено когато то е преплетено с вярата, която му дава смисъл. Игуменът на манастира архимандрит Симон също приветства гостите и подчерта, че Бачковският манастир винаги ще бъде отворен за тях и изобщо за хората, които искат учението да върви редом с вярата. Модератор на конеренцията е д-р Адриана Любенова, член на УС на АБУЧ, асистент в ПУ „Паисий Хилендарски“. Вчера вечерта завърши с музикално-поетично представление от проф. д-р Деворина Гамалова, бе излъчен и Филм за „Образованието в римската провинция Тракия“, създаден от учители и ученици в българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим.
Днес ще бъде представена работата на Здравка Момчева, преподавател по български език и литература в Българското училище към посолството ни в Лондон. Темата є е: „Разработки на адаптирани учебни програми за гимназиален курс на училищата в чужбина“ и „Методческо помагало по материала в раздели „Старогръцка“, „Библия“ и „Старобългарска литература“. В помощ на преподавателите и учениците от българските училища в чужбина“. Участниците ще са и днес в Бачковския манастир, когато по обяд се очаква да тръгнат за София.
Конференцията се провежда за поредна година и в нея се обсъждат различни важни и значими аспекти в обучението на българчетата в чужбина.

Източник: в-к „Стандарт“

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...