Начало / Интервюта / Митрополит Антоний: Идеята за „Чисти сърца“ беше преди всичко грижа за младежта

Митрополит Антоний: Идеята за „Чисти сърца“ беше преди всичко грижа за младежта

Има в Смолян един младежки православен център. Носи названието „Чисти Сърца“, точно като младежите, които участват в него. Срещаме ви с един от основателите му – Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, който говори за Центъра пред в-к „Стандарт“. 

– Дядо Антоний, как се роди „Чисти сърца“?

– Идеята за „Чисти сърца“ беше преди всичко грижа за младежта в този регион, който е със смесено население и в който живеят хора, закърмени с традицията и обич към родината. А храм „Св. Висарион Смоленски“, като един от най-новите у нас и може да се нарече – духовната перла на Родопите със своята многофункционалност като сграда, позволи това да се случи – помещенията, предвидени за просветна дейност, да бъдат ползвани по предназначение. Това се дължи преди всичко на родолюбивия дух на семейство Баткови, които са ктитори на храма, които и до днес продължават да се грижат за него. Както и на всички преподаватели и учители в този младежки център, които прегърнаха идеята безрезервно и започнаха, не водени от своите материални подбуди, а преди всичко от моралния дълг и вярата в Бога, да допринесат за изграждането на духовният облик на Родопите. Центърът започна с пет деца и стигна до 135 в различна възраст. Те работят в различните кръжоци, а това, което е радостно за нас, е, че между тях има и деца, които са от българо-мохамедански семейства, но нямат нищо против децата им да развиват своите таланти. Защото Младежкият православен център  развива преди всичко талантите, а вече по желание – и преподава основните истини на православната вяра на тези, които искат да се обучават в нея.

– Как реагираха местните хора, когато се създаде „Чисти сърца“?

– Местните приеха идеята доста радушно, с голям ентусиазъм. Те са доволни, че техните деца са на сигурно място под сводовете на светия храм. „Св. Висарион Смоленски“ е посветен на просветителя, последния епископ на Родопите. Той е духовен символ, който съчетава вярата, надеждата, упованието на стотиците родопчани – православни християни, от този район.

– Как се развива „Чисти сърца“?

– В момента Младежкият православен център работи с различни кръжоци, в различни сфери. Радостното е, че има деца, които вече са поели своя житейски път, за да се реализират. И те са съхранили това, което са научили и запомнили. Макар и напуснали Младежкия център, те носят дълбоко в себе си вярата и традицията, с които са закърмени. Това, което остава във времето, е първият вестник „Чисти сърца“, който се прави изцяло от младежите, както и различните мероприятия и прояви на милосърдие – грижата за хората в неравностойно положение, за децата, лишени от родителски грижи и т.н. Това формира една много здрава морална и нравствена система у подрастващите и е залог за тяхното реализиране в обществото като достойни граждани, които могат да дадат своя дан за укрепване устоите на нашето общество.

– Някои от тези деца поеха ли по пътя на вярата, по духовния път?

– Да, има някои от тях, които продължиха обучението си в Богословския факултет на СУ „Св“ Климент Охридски“, поеха по духовния път, но все още са в етап на обучение. Ще се радвам този православен център да продължи да бъде, както и до сега, един духовен разсадник на не само на познание, но и на вяра в Родопите.  

С митрополит Антоний разговаря Ангел Карадаков.

За Ангел Карадаков

Виж още

Епископ Пахомий: Прекалява се с политизирането на църковните хора

„Прекалява се с политизирането на църковните хора. Църквата не трябва да се занимава с политика ...