Начало / Новини / 300 000 лв. получи Бачковският манастир

300 000 лв. получи Бачковският манастир

С постановление на Министерския съвет от днес, подписано от министър-председателя Бойко Борисов, се одобряват допълнителни разходи за общини в България за 2016 г. в общ размер на 29 973 000 лв. В Област Пловдив отпуснатите средства са за: Бачковския манастир „Успение Богородично“, с. Бачково – 300 000 лв. Областният координатор на ПП ГЕРБ – Пловдив област Розалин Петков и народният представител от ГЕРБ Силвия Хубенова са провели разговори с игумена на манастира и средствата ще бъдат използвани за реставрация и укрепване на църквата.

Пред „Стандарт“ игуменът на Бачковския манастир, архим. Симон казва, че парите ще бъдат използвани за три проекта, първият от които е за отводняването на църквата. „Стените са мокри от т. нар. капилярна влага. Архитекти от министерството на културата разработват план, който ще бъде обсъден на две комисии – в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и в културното ведомство. Предполагам, че процедурата ще е готова и през септември ще започнем ремонта на църквата. По предварителни изчисления ще отидат около 160 000-180 000 лв“, казва още архимандритът.
Отецът казва още, че от две години се опитва да бъде на туристическия пазар. „Бачковският манастир е силно притегателен център най-вече за руснаци, немци, французи. Миналата вечер имахме 12 семейства, французи. Това не е класически поклоннически туризъм, по-скоро е културен туризъм – да видят обителта, стенописите, да опитат традиционните манастирски ястия“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...