Начало / Коментар / Близкият Изток… на запад

Близкият Изток… на запад

От началото на юли сме свидетели на небивала жестокост. Няколко атентата, десетки убити, стотици ранени. Няма да изреждам или да класирам, да подреждам или да определям по степен атентатите, нападенията и всички онези събития, които ще доведат до края една епоха. Пред очите ни ще се случи загиването на цяла цивилизация. 

Тия дни покрай случаите в Германия, Швеция и Франция ми се струва, че станаха ежедневие извънредните новини. Всичко се случва „на живо“ и всеки може да стане пряк свидетел. Дори на убийство. Ежедневие станаха и съобщенията за хора наранени или избити. Никой вече не се учудва. Ще се възмутим, ще се позамислим до следващия ден, когато отново черен надпис ще се появи на телевизора, че някъде луд е стрелял в името на своя бог. Ей така. За негова слава…

Вчера джихадисти влязоха в католическа църква по време на служба и убиха свещеника. Възрастен човек, служещ от няколко десетилетия. Местна жена сподели пред медиите следното:

„Те крещяха „Ислямска държава“ и обикаляха с ножове около олтара. После му заповядаха да коленичи, но той отказа. Тогава прерязаха гърлото му и тялото се отпусна в ръцете на мъчителите“.

Щом новината се разпространи по агенциите и при нас повечето телевизии веднага направиха извънредна емисия новини.

Забелязах обаче как на никой вече не му се занимава, никой не иска вече извънредни новини и съвсем скоро ще ни писне да цъкаме с език и да се възмущаваме на случващото се.  Ще спрат и извънредните емисии и само в късните новини ще се споменава за поредните жертви на новия Близък Изток – на запад. По-тъпото е, че либерализмът, който се шири сега из полубезумната Европа ще събуди другата крайност, която не е по-малко вредна и опасна.

Реакцията на обществото и по отношение на убития свещеник също беше интересна. Въпреки че президентът на Франция определи това като терористичен атентат в общественото пространство нямаше кой знае какво раздвижване. Освен може би няколкото цветя поставени от познати на свещеника, пред църквата в Нормандия, друго нищо не проговори за голямата трагедия, която сполетя Европа. И тя не е само в убийството на свещеник. Не! Трагедията е в това, че ако убития не беше свещеник, а ако беше хомосексуалист, например, нещата щяха да са други.  Сега ни остава това – да ставаме свидетели на един бавен апокалипсис,  в който накрая ще бъде сложен нов ред, така както трябва всъщност и да стане.

И това ще дойде, защото хората, които управляват Европа са в повечето случаи неуравновесени.  Ако човек е уравновесен, то той ще има и правилно светоусещане, ама тези всичките са болни и тия дето са сега начело, и тези, които ще дойдат след тях. А на всички нас Бог да ни е на помощ.

Автор: Ангел Карадаков

Снимка: www.vesti.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Живите камъни

През последните месеци, когато управляващата сглобка започна да се разглобява, интензивно се заговори за държавните ...