Начало / Новини / Честваме 1100-годишнина от успението на Св. Климент Охридски

Честваме 1100-годишнина от успението на Св. Климент Охридски

Днес започва програмата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” за честване на 1100-годишнина от успението на Св. Климент Охридски.

Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет на именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества и паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Делото на светите равноапостолни братя за просвещението на славяните с Христовото учение на роден език било спасено и продължено у нас от техните ученици под покровителството на светия цар Борис Покръстител. Не случайно времето от нашата история, в което са живели тези мъдри мъже, наричаме днес Златен век. Нека се поклоним пред техния духовен подвиг.

Църковния празник на св. Климент е в деня на неговото успение 27 юли – празника на св. великомъченик Пантелеймон, когото св. Климент дълбоко почитал. Св. Пантелеймон е покровител на двата манастира – духовни просветни центрове, които св. Климент основава: Манастир „Св. Пантелеймон“ – Патлейна до Велики Преслав и манастира „Св. Пантелеймон” до Охрид.

В навечерието на празника днес от 18 часа гост на Духовно-просветния център на ще бъде проф. д-р. Светлина Николова. Тя ще представи своята лекция на тема: „Св. Климент Охридски в България и средновековния православен свят”.

Проф. Николова работи в Кирило-Методиевския научен център към БАН и е една от водещите изследователи на историята на българската писменост. Научните ѝ интереси включват областите кирилометодиевистика, старобългарска текстология, история на средновековните славянски текстове, славистика, византология, библеистика. От 1994 до 2011 г. е директор на Кирило-Методиевския научен център. Ръководила е много международни научни проекти, участвала е с доклади в международни научни форуми. През 2005 г. получава почетен знак на БАН „Марин Дринов“ за значителни приноси в развитието на палеославистиката.

Разбира се на 27 юли, както всяка година, в двора на храма ще си спомним отново и за далечната 1878 г., когато тук са били посрещнати войните от XIV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. С молебен и поднасяне на цветя на паметника ще отбележим 138-годишнина от Освобождението на Варна.

В същия ден ще открият своята изложба малките художници от приключилият наскоро детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”.

По информация на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”

13866608_1289075537800054_5606238_n

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...