Начало / Новини / Френският президент определи нападението във френската църква, като атентат

Френският президент определи нападението във френската църква, като атентат

Френският президент нарече атаката срещу църква в Нормандия „подъл терористичен атентат“, предаде АФП. По-рано медии съобщиха, че  в църквата „Св. Етиен дю Рувре”,  билзо до Руан във френския регион Нормандия, нахлули мъже с викове „Аллах акбар!“.  

Франсоа Оланд също така потвърди, че свещеникът е бил убит при вземане на заложниците, двама души са били ранени, един от тях – тежко. Престъпниците прерязали гърлото на 84-годишения свещеник, съобщава Le Figaro. Говорител на Конференцията на епископите във Франция разкри, че убитият свещеник е 84-годишният отец Жак Хамел. Той служи на църквата от 1958 г. Местните хора, които познавали свещеника са  шокирани от бруталното насилие.

„Семейството ми е живяло тук в продължение на 35 години, ние го познавахме добре. Той беше ценен човек в града ни, въпреки че беше незабележим „,

– казва местна жена пред медиите.

„Папа Франциск е информиран и е съпричастен с болката и ужаса от това абсурдно насилие, като осъжда остро всяка форма на омраза и се моли за засегнатите“. Това посочва в нота директора на Ватиканския пресцентър, отец Федерико Ломбарди, относно нападението тази сутрин на църква във френското градче Сент Етиен дю Рувре, предградие на град Руан, при което бе убит енорийския свещеник, а други двама бяха тежко ранени.

„Тази нова ужасна вест се прибавя, за съжаление, към поредицата от насилия, които предизвикаха у нас огромна болка и безпокойство“, отбелязва отец Ломбарди. „Особено сме засегнати, защото това  варварско убийство на един свещеник е извършено в една църква и свещено място, в което се възвестява любовта Божия“. „Папата е съпричастен към Църквата във Франция, архидиоцеза на Руан и френския народ“, уверява ватиканския говорител. „Следим развоя на ситуацията и очакваме допълнителна информация“.

В късния следобед Агенция „Амак”, която се води официоз на терористичната организация, съобщи, че Ислямска държава, поема отговорност за нападението в Сент Етиен дю Рувре. Римокатолическите храмове са приоритетна цел за терористите. Френските власти напомнят, че миналата година бе предотвратен опит за атентат срещу католическа църква, а организаторът Сид Ахмед Глам бе арестуван.

Припомняме, че по време на службата тази сутрин в църквата „Св. Етиен дю Рувре”,  билзо до Руан във френския регион Нормандия двама мъже, въоръжени с ножове влязоха през задния вход на храма и взеха няколко души като заложници. Похитените бяха един свещеник, който впоследствие бе убит, две монахини и поне двама от миряните в храма. Трета монахиня е успяла да се освободи и е подала сигнал. По-рано Министърът на вътрешните работи Бернард Казньов съобщи, че двамата нападатели са били „неутрализирани“, като поне един от тях е бил убит.

Снимка: © AFP 2016/ Charly Triballeau

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...