Начало / Uncategorized / Скитът на Света Анна

Скитът на Света Анна

На днешния ден  Църквата отбелязва Успение на Света Анна, ето защо решихме да Ви представим един от атонските скитове, посветен на майката на Пресвета Богородица.

Скитът на Св. Анна е подчинен на манастира Великата Лавра, намира се в югозападната част на Атон, в труднодостъпна местност, южно от манастира Свети Павел, където по стръмен горист склон до самото море, върху тераси са изградени многобройни килии и каливи, пръснати сред маслинени, лимонови и портокалови дървета.

Монашеският живот в района започва още през XII-XIII век. Още по-рано в тази местност, се намирал манастир наречен Вулевтирия, основан около 1007 г., впоследствие разрушен от арабите. Според преданията, скитът е основан през XIV век от преподобния Геронтий, последния игумен на Вулевтирия. Най-старите данни за скита се отнасят към 70-те години на XIV в. В един от ръкописите, съхранявани във манастира Великата Лавра се споменава, че „през 1575 г. е пристигнал отец кир Теодосий, сърбин, и му е дадена килия в Света Анна“.

До XVII век скитът се нарича „Вулевтир“, като впоследствие приема името „Света Анна“ от едноименната църква, построена за съхранение нетленните мощи на Св. Анна, подарени на скита на 25 октомври 1666 г. от Матей, духовник на влашкия владетел Шербан Кантакузино (1678-1688) и ктитора Георгий от Провата. През 1680 г. е построен кириакон (църква на скита) посветен на Св.Анна, със средства на константинополския патриарх Дионисий III, който по това време се е оттеглил в манастира Великата лавра. През 1689 г. константинополският патриарх Дионисий IV утвърждава устава на скита.

През 1752 г. църквата е преустройвана, а през 1757 г. е зографисана от епирските художници Константин и Атанасий. През 1784 г.е построена и камбанария. Църквата отново е обновена през 1804 г. В библиотеката на скита се съхраняват 200 ръкописи, 3 пергаментни свитъка, 700 старопечатни книги и много икони. На разстояние половин час от скита, монасите основават по-малък скит известен като „Мала Света Анна“.

Множество чудеса са се извършили в този скит, на едно от тях стават свидетели голямо число иноци и поклонници. Голямото кандило, намиращо се срещу царските врати в съборния храм на скита, непрекъснато и кръстообразно от само себе си се е люляло в продължение на 30 часа[1].

Текст и снимки:

http://clubs.pathfinder.gr/kellion/874429

http://afonru.ru/gallery/30/

[1] http://predanie.bg/news-world-publisher/137

За Николина Александрова

Виж още

Нужни са средства за възстановяване на старинните полилеи в катедралния храм във Видин

От катедралния храм „Свети Димитър Солунски“ във Видин обявиха дарителска кампания за реставрация на  старинните полилеи ...