Начало / Интереси / беседи / „В действителност тайната на смъртта е най-страшна….“

„В действителност тайната на смъртта е най-страшна….“

„В действителност, тайната на смъртта е най-страшна….“

Есфигменският игумен Вартоломей

Днес присъствахме на панахидата и погребението на вече блаженопочившия наш брат и приятел, йеромонах Давид. По време на последованието се забеляза, че върху лицата на всички присъстващи цареше безпокойство.

Безгласни и помрачени пред починалия ни брат.

„В действителност тайната на смъртта е най-страшна….“. Страшна е, защото познахме истината, а пред истината мълчиш. Пред истината нямаш какво да кажеш. Пред истината се изпитваш защо не я следваш. Пред истината си спомняш колко малък и тленен си. Какво ми помага завистта, гневът, клеветничеството, омразата, егоизмът, след като виждам, че всичко тук приключва завинаги, толкова лесно и толкова просто. Нищо не може да те задържи, когато дойде часът. Смъртта ни напомня задължението, че трябва да сме готови във всеки един момент.
И така, това е истината, която смъртта ни разкрива при всяка една възможност.
Тази истина се опитваме да скрием с нашето безучастие и безразличие, за да се озовем накрая неподготвени пред тайната на смъртта.
Това е приносът на отец Давид, както и на всички упокоили се отци и братя – да ни разкрият истината в лъжливия ни живот, която ни отвежда до самата Истина, Христос.

Архимандрит Вартоломей
Игумен на светата обител Есфигмен.

http://arxon.gr/2016/07/

Превод: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Дух – нашият ориентир, утешител, насърчител и извор на сила

Всички имаме нужда от утешител и насърчител в живота си, някой, който остава с нас ...