Начало / Uncategorized / Иконата, която уплаши Сталин

Иконата, която уплаши Сталин

Много често си мислим, че всички знамения и чудеса са се случили в миналото, но още по-често забравяме, че те се извършват през цялото време, само трябва да пристъпим към Бога с молитва.

Различни знамения и образи  в историята са плашили населението и вярващите, особено при заплахата от война. Понякога този страх отваря сърцата за Бог и на най-жестоките управници. Това се случва в историята, защото даден народ се нуждае от утеха, пред наближаващата опасност. Случва се в отговор на нашата  вяра и надежда, случва се в доказателство за Божията Промисъл.

Една такава история ще ви разкажем днес.

През юни 1941 година патриархът на Антиохия Александър ІІІ призовал всички християни по света да помогнат на попадналата в беда Русия, подложена на нападенията на нацистите. Митрополит Илия, митрополит в Ливан, който още приживе бил смятан за светец, чул призива на по радиото, след което се помолил горещо.Той молел Св. Богородица да му даде съвет как може да помогне на далечната християнска страна, която никога не бил посещавал.

Минали няколко дни. И ето, изведнъж в тъмната пещера, където се молел, станало светло като в ясен ден. Явила му се Богородица и му дала заръки, като най-трудната била да донесе до властите в Русия нужното: да се отворят всички православни храмове в страната, а свещениците да са освободят от затворите. И още: трябва да се молят на двете Казански икони на Божията майка – тази, която била в Москва в Богоявленския събор, и на другата във Владимирския събор в Ленинград. С втората икона трябвало да се обиколи града, за да не влязат германците в него. И още. След войната, която обезателно ще завърши с победа на руснаците, митрополитът от ливанските планини трябва задължително да замине за Съветския Съюз и да разкаже как точно е било всичко. Ливанският митрополит изпълнил нареденото от Св. Богородица.

biser.info_162280340948431c6f909d3_t

Любопитни са сведенията за реакцията на Сталин на посланието на Божията майка. Той поръчал на своя секретар да изясни всичко, което касае чудотворната икона, и конкретно историята за спасението на Москва. Скоро му доложили, че действително през 1612 година опълчението на княз Пожарски влязло в Москва и освободило града от поляците, които се затворили в Кремъл.

Сега е трудно, може би да се повярва, че „вождът на народите“ е приел думите на  Ливанския митрополит сериозно. Известни обаче са няколко факта: в Богоявленския събор на обсадената столица бил отслужен молебен, а след него и литийно шествие с изнасяне на Казанската икона, същото се случило и в Питер; военен, който е бил на дежурство разказва следната случка: „Когато веднъж застанах на дежурство при Боровитската кула, покрай колата минаха трима свещеници с бради и кръстове, и едва по-късно разбрах защо. Няколко дни по-късно самолетът“ Дъглас „(произведени по лиценз в СССР под името Ли-2) излетя с иконата на Св. Богородица от Казан и три пъти прелетя около Москва. Това бе последвано от шествие покрай укрепленията, дали е случайно, или наистина намеса на по-висша сила, но веднага започна рязко застудяване и заваля силен сняг. „

lisenko_bogoroditsa

Веднага след победоносното завършване на Курската битка, Сталин поканил в Кремъл делегация на Руската православна църква. Събитието при това става почти, след която започва преломът в хода на войната!

На 4 септември 1943 година заедно с генералите в кабинета на Сталин влизат и трима свещенослужители в църковни одежди: митрополит Сергий, митрополит Ленинградски Алексий и митрополит Киевски Николай.

През 1947 година Сталин поканил в Москва митрополит Илия. Преди срещата с него, вождът провел разговор с патриарха на цяла Русия Алексей, чийто запис е съхранен.

В чест на Казанската икона на Божията майка Руската църква е установила чествания два пъти годишно – на 8 юли (21 юли ) и 22 октомври (4 ноември).

Текст: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...