Начало / За Вярата / духовни полета / За св. Маркела, която пострада за Бога от ръцете на баща си

За св. Маркела, която пострада за Бога от ръцете на баща си

Сред многобройните светии, които украсяват местните жития и дългогодишната църковна история на благоуханния остров Хиос, е светата мъченица, девицата Маркела (Марчела).

Била благочестив бисер на цялата хиоска земя, и многоценна духовна съкровищница за хиляди поклонници, които се стичат на мястото на мъченическата й смърт, за да отдадат нетелообходимата почит на величието и подвига й, но и в същото време, да потърсят чудотворната й благодат за изцеляването на телесните и духовните си болести.

Света Маркела е родена и израснала във Волисос, главното село в северозападната част на о-в Хиос. По отношение на годината на раждане и мъченическата й смърт съществуват спорове и противоречия сред биографите. Според биографът й, преп. Никифор Хиоски, света Маркела живяла и се подвизавала около 1500 година. Баща й бил идолопоклонник, а християнската й майка починала, докато Маркела била малка. Светицата от малка се отличавала с дълбоката си вяра и любов към Христа, добродетелта и чистотата си, смирението и благородството на душата си. С вродена божествена мъдрост и безброй много духовни дарове, се намирала в постоянно общение с Бога. Денница възненавидял този „земен ангел“ и се предрешил да се бори с нея с всякакви средства.

img102aТака езическият и коравосърдечен неин баща се възпламенил от еротични желания към собствената си дъщеря и не спирал да изпитва плътско влечение към нея. Когато Маркела се уверила в  безсрамния характер на плътоугодния си баща, напуснала бащиния дом, за да потърси убежище в близките планини. Тогава бащата на избягалата от скотските желания дъщеря, с неописуема лудост започнал да дири младата и красива Маркела. Нещастната и изплашена девойка опитала да се защити, за да запази честта си. Намерила безопасно убежище в една голяма къпина, но един овчар забелязал Маркела и показал храста на лудия й баща. Тогава бащата подпалил храста, за да я принуди да излезе. Маркела успяла да намери изход и така се избавила от ръцете на плътоугодника. След това започнала да бяга по камъните и скалите, но баща й, осъзнавайки, че ще е трудно да я хване, решил да се прицели в нея с лъка си. Така насочил една стрела към нея и ранил светицата, чиято кръв напоила скалите. Въпреки това не изгубила душевните си сили и продължила да тича. Телесните й сили обаче започнали да я напускат и по някое време паднала ранена и измъчена. Дълбоката и силна вяра й помогнала да намери спасителното решение. С поглед, отправен към Небесния Жених, се помолила и поискала скалата да се разтвори и да се скрие вътре. Молитвата на светицата била чута и така скалата се разцепила и погълнала тялото на благочестивата Маркела до гръдта й. Блудният й баща, когато стигнал до мястото, и, гледайки това чудо, се разгневил още повече и с нож отрязал гърдите й и ги изхвърлил в планината. След това обезглавил дъщеря си и хвърлил главата й в морето. Според преданието главата на светицата, която била увенчана с небесния и нетленен венец на борбата и божествената слава, започнала да излъчва неспирен блясък.

Разцепената скала, която приела мъченическото тяло на светицата, и до днес представлява място,  привличащо поклонници, и извор на изцерения. Онези, които се помолят с вяра, забелязват как скалите се обагрят в червено, а водата започва да пуши. Безброй много са чудесата, които с благодатта Божия е извършила света Маркела от времето на мъченическата й смърт, до наши дни. Свидетели на чудесата й станали светли духовни личности на нашата Църква, като свети Макарий Нотарас, епископ Коринтски, Свети Нектарий, епископ Пендаполийски (Егински), както и биографът и съставител на последованието на светицата, преп. Никифор Хиоски. Те непрестанно идвали на мястото на мъченичеството и са се молили. Паметта на светата девица Маркела отбелязваме всяка година на 22 юли със светъл празник, който се отбелязва в посветения на светицата храм, намиращ се сред пясъчни плажове в едноименния залив на Волисос. Мястото става известно място за поклонения както за обитателите на Хиос, така и за всички гърци.13658996_1138280169564653_2174806227584717393_n

Патриотизмът на хиосци, както и безбройните чудеса на светицата, довели до изграждането на свети храмове в чест на многострадалната и славна хиоска мъченица. Така, квартал Вотаникос в Атина се краси от енорийски храм, посветен на света Маркела, а наскоро в района на Горна Кифисия беше построен прелестен параклис в нейна чест. Живописни параклиси на нейно име са построени още и на Спецес, Андрос, Милос, Санторини и Самос.

Превод: Асен Андонов

Източник: syndesmosklchi.blogspot.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Старецът Герман Ставровуни

Старецът Герман е роден в с. Авгора, в района на Фамагуста в Кипър през 1906 ...