Начало / Новини / Украинската църква канонизира нови двама светии

Украинската църква канонизира нови двама светии

На състоялото се, на 20 юли, заседание на Св. Синод на Украинската православна църква, в Киево-Печорската Лавра, било взето решение в лика на светиите да бъдат причислени Св. Йоан Светогорец и Св. Йоаникий, митрополит Киевски и Галицки.

Под председателнството на митрополита на Киев Онуфрий мина заседанието на Св. Синод на УПЦ-МП. На него бяха разгледани две молби за причисляването към светиите на двама праведници. Синодът излушал доклад на Херсонски и Таврически митрополит Йоан, председател на Комисията по канонизация на светиите при Синода на Украинската православна църква, за причисляването към светиите на монах Йоан Светогорец, преставил се при Бога около 1630 г. и Киевския и Галицки митрополит Йоаникий, починал през 1900 г.

Като изслушал житието, подвизите и отчитайки почитанието на монах Йоан Светогорец, Синодът постановил неговото причисляване към лика на светиите, утвърдил иконописно изображение на светията и определил комисия за написването на тропар и кондак. Решението на УПЦ е паметта на Св. Йоан да се чества на 16/29 юли. На същото заседание бе решен и въпросът за причисляването на св. Йоаникий Киевски, който е на особено голямо почитание в Киев. Паметта на светителя ще се чества на 7/20 юни в деня на негото успение, съобщиха от Прес-службата на Украинската православна църква.

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...