Начало / Новини / Патриотичният фронт внесе промени в Закона за вероизповеданията

Патриотичният фронт внесе промени в Закона за вероизповеданията

Народните представители от парламентарната група на Патриотичния фронт внесоха предложения за промени в Закона за вероизповеданията. Залегналото в предложението беше представено на брифинг в парламента днес от председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, заместник-председател на парламента и лидер на ВМРО.

В експозето си пред медиите Симеонов обясни причините, заради които се внасят промените и оповести основните акценти. Предложените промени са основани на идеята, че свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица. Иска се забрана в ръководните органи на религиозните общности и институции да участват чужди граждани. Така ще се премахне възможността за злоупотреба с използването на верски убеждения за политически цели от чуждестранни лица и организации. Прозрачност в източниците и начина на финансиране на религиозните вероизповедания са също част от предлаганите промени. Предвижда се всички религиозни служби да се извършват задължително на официалния език в страната – българският. Искането на ПФ за промяна на Закона за вероизповеданията са свързани също с промяна на текстове в Наказателния кодекс и Закона за държавния печат и националното знаме на Република България. Предложенията на Патриотите не са свързани с разходване на финансови средства, се казва още в мотивите.

С измененията си от ПФ предвиждат и задължението всички вероизповедания в срок от 14 дни след влизането на закона в сила да декларират всички свои сметки в чуждестранни банки или финансови институции. Патриотите искат още да се забранят и даренията от чуждестранни граждани и институции за вероизповеданията у нас. Ако промените бъдат приети, няма да се допускат и анонимни дарения, дарения от партии, от чужди правителства, фирми, организации или техните филиали в България.

Повече за мотивите на Патриотичния фронт може ад се запознаете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Катедралният храм в Кюстендил бе обновен

С литургия, оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, беше осветен обновеният централен храм „Успение Богородично“ в Кюстендил. Храмът отбелязва днес патронния си ...