Начало / Новини / Изографисват 100 годишен храм в кюстендилско

Изографисват 100 годишен храм в кюстендилско

Прави се шпакловката, а до дни ще започне и зографисването на храма „Св. Пророк Илия“ в граничното кюстендилско село Илия, каза доскорошният кмет на паланката д-р Емил Жатов, съобщава сайтът kmeta.bg.

От Рождество Христово стартира дарителска DMS кампания за набиране на средства за ремонта и реставрация на стенописите в параклиса, издигнат на метри от границата с Македония преди повече от 100 години. С есемеси досега са събрани 10 700 лева. От дирекцията по вероизповеданията са отпуснали 6 хиляди лева. Посъбралите се средства едва ли ще стигнат, но местните и инициаторът за рестарирането на храма д-р Жатов се надяват на нови дарения.

Ще се прави и иконостас с лика на 12-те апастоли, като дървеният материал вече е доставен, ангажиран е и резбар.

Неофициално се коментира, че лично актьорът депутат проф.Стефан Данаилов обещал да дари около 3 хиляди лева за нова камбана, която трябва да се поръча в леярна в Пловдив, каза д-р Жатов. Заради неуредици и административин пречки в Илия не смогнали да приключат с ремонта на параклиса за днешния празник Илинден. Дори заради тези забавяния д-р Жатов подал оставка като наместник на Илия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Обраха църква между Банско и Добринище

Видеоклип, публикуван във Facebook, разкрива кражба в храма „Свети Георги“ между Банско и Добринище, пише сайтът dunavmost.com.  Събитието се е ...