Начало / Новини / За храмът в с. Чернозем, протестите, забраните и недоразуменията

За храмът в с. Чернозем, протестите, забраните и недоразуменията

Протестиращи миряни от Асеновград, Батак и свещеници от Пловдивската епархия се събират в неделя (24 юли) при разрушената църква в село Черноземен, съобщава Агенция „Фокус“.

 „Всичките 240 свещеници от епархията ще дойдат с автобуси, за да разчистват срутилата се църква, при положение, че Министерството на културата запечата сградата днес”,

каза кметът на Чернозем Таня Христозова. С автобуси в неделя в Черноземен ще пристигнат и несъгласни с действия на митрополията миряни от Асеновград и Батак, за мълчалив протест. По думите на Христозова твърде е възможно към тях да се присъединят и протестиращи от Перущица и други селища, където ремонтите на църквите също са били отказани. В момента хората се организират за пътуването и ще бъдат в Черноземен в 9.00 часа сутринта. Прокуратурата също е уведомена за случая с храма.

Днес там са били архитектите, които са правили проекта за укрепването му през 2010 година. Дошли са и архитекти от митрополията. По думите на Христозова всички заедно са изразили становище, че в църквата не бива да се влиза, че там трябва да се поставят укрепващи скелета и районът да се обезопаси.

„Въпреки забраните, от митрополията са направили помпозни съобщения, голям формат, които са разлепени из селото. Чрез тях се подканят миряните да дойдат и да чистят обекта заедно със свещениците в неделя”, каза Христозова. „Утре свещениците също ще бъдат в Черноземен и показно ще чистят акации в селото”,

добави тя. Кметът Тоня Христозова обърна внимание на факта, че на 13 метра под църквата „Св. Георги” има корито на река и ако ремонтът не е качествен и ако почвата под църквата не се укрепи добре, това значи, че нищо не е направено. Тя добави, че не се страхува да предостави на вниманието на медиите цялата документация и проекта от 2010 година, който е бил одобрен и гласуван и на Епархийски съвет по закон. Проектът е съгласуван и разрешен от три министерства – на културата, на земеделието и на финансите, както и от Дирекцията на вероизповеданията.

Днес се появи информация и че Министерството на културата е изпратило писмо до кмета на община Калояново, област Пловдив, Георги Георгиев, с молба да упражни правомощията си по чл. 195 от Закона за устройство на територията и да забрани достъпа до храма с цел предотвратяване на опасност за здравето и живота на вярващите.  Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Припомняме, че на 19 юли т.г. министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата  да извърши съвместно с община Калояново проверка  на случая със срутената черква „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен. При огледа на място ще се установи актуалното състояние на църквата „Св. Георги” и ще се дадат указания за последващи действия по възстановяване на храма. Старият храм е  паметник на културата с историческо значение и е градена в средата на 19 век. Преди ден част от храма се срути. Още преди три години Министерството на културата е съгласувало проект за възстановяване, реставрация и консервация  на черквата в село Черноземен.

От Пловдивска митрополия днес пък изпратиха до медиите съобщение, в което се казва: „Във връзка със зачестилите злонамерени и неправдоподобни репортажи и статии относно „падането“ на храма „Св. Георги“, Пловдивска митрополия информира за следното:

паднал е не храмът, а дървеният навес- козирката пред входа на храм „Св. Георги“ в с. Черноземен.

Действително, в самия край на предишния програмен период, в Пловдивска митрополия беше представен проект за ремонт и реконструкция на храма, стойността на предвижданите дейности беше такава, че сумата беше достатъчна за построяването на чисто нов храм; това породи опасения от възможност за злоупотреба с европейски средства. Независимо от направените препоръки за корекции на някои необосновано завишени параметри в проекта, те не бяха взети предвид. Впоследствие се изготви нов проект, който е в рамките на нормални цени и възможен за реализиране.

Започнати са действия по установяване на щетите, с оглед получаване на необходимите административни разрешения за укрепване и ремонт на храма.

Преди 160 години, когато този храм е бил построен, в рамките на Османската империя, не е имало европейски фондове и със сигурност не са били отпускани държавни средства за изграждането и ремонтирането на православни храмове. Строежът и поддръжката на храмовете е била съборно дело на православния народ, обединен в Църквата, както това следва да е и днес.

В неделя на 24 юли 2016г. от 9.00 часа Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, заедно със свещениците от Пловдивска духовна околия, ще отслужи св. Литургия. Веднага след богослужението, доброжелателните миряни се поканват, заедно със свещениците да се включат в дейности по разчистване на терена пред храма, и подготовката му за бъдещи ремонтни дейности„.

За Добротолюбие

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...