Начало / Uncategorized / Църквата в село Крислово е в тежко състояние

Църквата в село Крислово е в тежко състояние

Църквата в с. Крислово е построена през 1928 година на мястото на съборената от голямото земетресение предишна църква. Храмът „Рождество на Пресвета Богородица“ в момента пустее, защото е опасен за хората.

Макар и църквата да има свещеник- отец Красимир Нешев, той не служи вътре вече пет години, заради лошото състояние на храма.

През 2015 жителите на селото, отдалечено само на 13 км от Пловдив, събират подписка за ремонт. Бизнес дама дарява 3 000 за ремонта, и други се отзовават и в момента в касата на кметството за тази цел са събрани 5 000 лв. За ремонта са необходими поне 50 000. Междувременно в селото се създаде инициативен комитет за възстановяване на църквата, а идеята е той да прерасне в сдружение с обществено полезна цел, което ще набира средства с помощта на Пловдивската духовна епархия. Когато земетресението от 1928 година разрушава старата църква, хората от Крислово сами строят новата, която сега е застрашена. Днес те са готови да помогнат с пари и труд. Очакват помощ и от институциите.

Източник: http://www.bgnes.com/

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...