Начало / Uncategorized / Руският патриарх Кирил:“Доброто е великата сила“

Руският патриарх Кирил:“Доброто е великата сила“

На 18 юли Руската православна църква чества Обретение мощите на преп. Сергий Радонежки. Той е основател на Троицкия манастир в Сергиев Посад, реформатор на монашеството в Северна Русия и е смятан за най-великия подвижник в Русия.

Негово Светейшество Руският патриарх Кирил се обърна в проповедта си към всеки, които не вярват в Евангелието, които не разбират думите на Спасителя за това как да се обърне и другата буза. „Необходимо е да се замислим за големите думи, за преодоляване на злото с добро“, каза Негово Светейшество патриарх Кирил.

„Доброто е великата сила. Ако злото се побеждава със зло, тогава печели по-силният физически, а ако злото се преодолява с добро, тогава печели духовно по-силният. И ако се вгледаме внимателно в историята, ще видим чудесни примери за това как доброто тържествува над злото, защото злото е преходно, ограничено във времето, докато доброто принадлежи на вечността“.

Има и още нещо, от голямо значение за разбирането на това как доброто спасява човека. Ако някой нахлува в живота ни и ни причинява. Какво ще стане, ако ние отговорим на злото със зло? Ние губим вътрешния си мир, ние сме победени от врага. Защо злото, което идва от другиго, променя моя вътрешен свят? Това се случва, когато ние отговаряме на злото със зло.

Ако отговорим на злото със зло, ние вече сме победени. Злото цари в сърцата ни, подчерта патриарх Кирил в проповедта си.

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...