Начало / Интервюта / мнения / Вселенският патриарх: „Когато Бог пожелае, ще достигнем желаното обединение“

Вселенският патриарх: „Когато Бог пожелае, ще достигнем желаното обединение“

Днес италианският вестник LaRepubblica публикува интервю с Вселенския патриарх Вартоломей, позовавайки се особено много на значението на Събора, който наскоро се състоя в Крит.

В интервюто си Вселенският патриарх казва, че „Светият и велик събор, сред текстовете, които прегледа и одобри, успя успешно да отговори на нуждите на съвременния православен християнин, като разгледа и разреши ежедневни пастирски проблеми, като например смесените бракове, връзките с останалия християнски свят, както и значението на диалозите на междухристиянско и междурелигиозно ниво“.

Също така наблегна на и на това, че „присъствието на наблюдатели от страна на инославните църкви и християнски организации, показва пример за значимостта, която Православната църква придава в сътрудничеството си с останалия християнски свят“. Именно заради тези си думи, „Вселенската патриаршия, като Първопрестолна църква, която е поела отговорност за съгласуването на връзките и диалозите на междухристиянско и междурелигиозно ниво, продължава с нестихващ интерес пътя си на засвидетелстване на Евангелието“.

Патриарх Вартоломей изразява убеждението си, че, освен продължаващият двудневен диалог с Католическата църква, има място и за общи действия и инициативи, като за пример посочи посещението на Лесбос „с брата папа Франциск“, като най-скромен пример за помощ към бежанците“.

Най-накрая, на въпрос на LaRepubblica, по повод напредъка, който може да бъде постигнат в икуменическия диалог до отбелязването на 70-годишния юбилей по случай навършването седемнадесет века от първия Вселенски събор, насрочен за 2025, Негово Светейшество вселенският патриарх Вартоломей, отговори:

 „Православната църква, с вяра в Бога и оптимизъм, ще продължи богословските диалози, най-вече със сестринската Римокатолическа църква, и вярваме, че в следващите години ще постигнем значителен напредък. Не би било мъдро да поставяме времеви ограничения в диалога ни, не бихме могли да работим по светски критерии и правила. Вярвам, че можем да общуваме с искреност, чувство на любов, много да се молим и с благодатта Божия, когато Той пожелае, да продължим с разрешаването на различията помежду ни, и в желаното обединение“, казва още патриарх Вартоломей.

Превод: Асен Андонов

Източник: www.romfea.gr

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний критикува президента Радев, затова, че в делегацията при папа Франциск не бяха включени български духовници

Западно- и Средноевропейският митрополит отправи свои критики към Президента на страната Румен Радев. Поводът бе ...