Начало / Uncategorized / Св. Богородица „Млекопитателница“

Св. Богородица „Млекопитателница“

В църковния музей до Катедралния храм в Русе се съхранява иконата на Св. Богородица Млекопитателница, която  е копие на икона, която се пази в Хилендарския манастир. Според вярващите силата на тази икона се крие в изцелението на ракова и сърдечни заболявания, най-вече хората се молят пред този чудотворен образ  за здраве на младенците.

Иконата има впечатляваща история. По предание тя се пазела в Ларвата на св.Сава Освещенни до Йерусалим. На смъртния си одър през 532 г. св. Сава пророкувал на монасите, които били при него, че във Ларвата ще дойде негов съименник от Сърбия, потомък на царския род. Св. Сава поръчал на монасите да дарят иконата „Млекопитателница“ на този поклонник. Минали повече от 6 века. Иконата на Божествената Млекопитателница стояла неподвижно на своето място, в очакване на изпълнението на пророческото завещание на св. Сава Освещенни. Когато Палестина била вече под османско владичество, през 13 в. там дошъл на поклонение сръбският архиепископ Сава – царски син, отказал се от престола заради Бог. Щом се приближил до мощите на светеца, жезъла, който се пазел там паднал в краката му. Като видели това и разбрали кой стои пред тях, монасите изпълнили завета на своя духовен отец и подарили на св. Сава Сръбски две икони – иконата на Божията Майка Троеручица и иконата Млекопитателница. На обратния път към Сърбия св.Сава посетил Света Гора, където основал Хилендарския манастир. Именно там той оставил иконата на Божията Майка Млекопитателница. Иконата била поставена не както традиционно от лявата страна на олтара, а вдясно, където обикновено поставят иконата на Света Троица или на Спасителя. В тази църква иконата на Христос  Вседържител се намира отляво на олтара.

16175026
Небесната Царица благословила изработването на още няколко копия на иконата, които се намират в различни части на света.
Едно от чудотворните копия се намира в скита на свети пророк Илия на Атон. Времето и мястото на създаването на копието е неизвестно. Иконата попаднала в Русия през 1848 г. В Харков от иконата последвало първото чудо – дърводелеца, който поправял киота на иконата без благоговение пострадал и двете му ръце били наранени. След извършване на молебен пред иконата ръцете му чудотворно се изцелили. Тази икона била украсена със скъпоценни камъни и облечена в сребърно-златна риза от признателните богомолци. На задната страна на иконата били описани чудесата, извършени пред нея.
Другите, най- известни копия на иконата се намират в Москва и Одеса. Тяхната история е свързана с името на преп. Гавриил Атонски.

В главната църква на Богоявленския събор в Москва се намира иконата със следния надпис:“Тази икона е изографисана и осветена на Света Гора в скита св.пророк Илия и се дарява на Москва, в храм Богоявление. В памет на 2 месечното посещение на архимандрит Гавраил в скита.“
В долната част на иконата, вдясно от образа на Божията Майка се намира образа на св.Николай Чудотворец, а отляво – образа на св. пророк Йоан Предтеча.

Преп. Гавраил Атонски се родил през 1849 г.в Киевска губерния. На 12 г. останал сирак, а на 20 г. бил постриган за монах в скита св. Илия на Света Гора. През периода 1894-1896 г. той построил край Одеса  Илинската трипрестолна църква. През 1896 г. било извършено освещаването на главния престол на храма, носещ името на чудотворната икона Млекопитателница. В храма се намирали светини, донесени от преподобния Гавраил, една от тях е чудотворната икона Млекопитателница.

Църквата в село Пепелина, Русенско е построена през 1925 година, тя съхранявала чудодейния образ на Света Богородица Млекопитателница. Специалисти смятат, че нейният зограф е Цаню Захариев от Трявна. Иконата отначало е била в друга църква и е пренесена в село Пепелина доста по-късно. Други смятат, че тя е рисувана от Цаню Захариев още когато в Пепелина е имало само малък параклис, който днес не е запазен – той е построен между 1882 и 1884. Сега иконата се пази в Църковния музей до Катедралния храм в Русе.

Източници: Никодим Хиландарац – Икона Богородице Млекопитатељнице и Чудотворните икони на св. Богородица, Света гора Атон, Славянобългарски манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф”, с. 61

http://svetlinaiikoni.blogspot.bg/

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...