Начало / Uncategorized / Патриарх Вартоломей отговори на призива за молитва на мюсюлманите в храма „Св. София“ в Константинопол

Патриарх Вартоломей отговори на призива за молитва на мюсюлманите в храма „Св. София“ в Константинопол

Константинополският патриарх призова християни и мюсюлмани към взаимно уважение. Той говори за спазването на традициите и свещените места на различни вероизповедания по време на проповедта си в четвъртък, 7 юли в  църквата „Св. Кирик“ в Истанбул.

В обръщението си към народа, Негово Светейшество патриарх Вартоломей припомни, че скоро е една от основните празници за мюсюлманите – Курбан байрам[1]. Обръщайки се към народа патриарх Вартоломей заяви, че  „ ние уважаваме тяхната вяра“ и в същото време както “ трябва да уважаваме вярата им, така и места за поклонение на предците ни.“

Патриарх Вартоломей заяви, че уважението към светите места за различните вероизповедания трябва да бъде взаимно, особено за „такива паметници, като „Света София“, която е наложила своя отпечатък, не толкова върху архитектурата“  в продължение на много векове, но върху историята и съзнанието на хората.

Главата на Вселенската Патриаршия добави, че всяко несъобразяване със значението на светите места за нашата вяра е атака срещу  нас, световната история, световното културно наследство и че Турция като демократична държава трябва да ги уважава и съхранява.

По повод свещения ислямски месец Рамазан, четенето на Корана е било извършено в църквата „Света София“, а на 01 Юли  мюезинът отправил  езан[2] – призива за молитва в църквата „Света София“.

[1] Курбан байрам е 70 дни след Рамазан и продължава 3 или 4 дни. Тази година свещеният месец Рамазан започна на 6 юни.

[2] Езанът в ислямската религия представлява призив към молитва и съдържа формула. Според суните, не трябва да се напуска джамията преди пеенето на езана да е завършило.

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...