Начало / Uncategorized / Израелски учени твърдят, че Ноевият ковчег е построен във формата на пирамида

Израелски учени твърдят, че Ноевият ковчег е построен във формата на пирамида

Учени, които изучават свитъците от Мъртво море имат нови доказателства, че Ноевият ковчег е построен във формата на пирамида, а не на кораб.

Свитъците от Мъртво море, които имат висока религиозна и историческа стойност са открити между 1946 г. и 1956 г. в единадесет пещери в пустинята близо до Мъртво море. Свитъците съдържат много интригуваща и противоречива информация за периода на ранното християнство, включително историята на патриарх Ной. Тъй като свитъците са в лошо състояние, израелските учени внимателно ги съхраняват и изучават в специална лаборатория. Свитъците се обработват с най-новите технологии.

Изследователи от „Лабораторията за цифрова обработка на свитъците от Мъртво море“ с помощта на специално конструирани камери са сканирали десетки хиляди фрагменти от свитъците.digitizeddeadscroll1

Въз основа на новите проучвания, изследователите наскоро заявиха, че Ноевият ковчег е имал формата на пирамида, не на кораба. Ученият Алексей Юдицки, един от водещите изследователи фокусирани върху на текста на книга Битие в свитъците и, в частност на текстовете за Ной.

Групата учени, под негово ръководство разчитат изразът- „височината на ковчега“ и думата “ ‘ne’esefet“, със значение на  „събиране“. След разчитането на текст, д-р Юдицки приема,  че Ноевият ковчег е имал форма на пирамида.

Ноевият ковчег винаги е интригувал учени от различни области, писатели и режисьори. Правени са редица възстановки, но трябва да се признае, че  нито един от проектите на ковчега не е имал подходяща за плаване форма, заявяват изследователите.

Повече за „Лабораторията за цифрова обработка на свитъците от Мъртво море“ на : http://www.deadseascrolls.org.il/about-the-project/a-note-from-the-iaa-director

За Николина Александрова

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...