Начало / Uncategorized / Първият православен руски манастир в американската столица Вашингтон може скоро да отвори врати

Първият православен руски манастир в американската столица Вашингтон може скоро да отвори врати

Първият православен руски манастир в американската столица Вашингтон, или в нейните околии, може скоро да отвори врати, съобщи митрополит Йона, владика на Руската православна задгранична църква (РПЗЦ).

Ще се намира в района, не задължително в окръг Колумбия… Ще бъде традиционно руски, разбира се и службите ще бъдат на английски, както и на църковославянски… Манастирът притежава собствена специфична програма за обучение на интересуващите се хора от Православието, руските традиции и руската духовна традиция“, отговари митрополит Йона, на въпрос за неговата идея, да се изгради манастир във Вашингтон, САЩ.

„Манастирът ще бъде пръв по рода си, тъй като ще бъде първият руски манастир в околността на американската столица. В момента съществува единствено един ггръцки православен манастир, въпреки че преди е принадлежал на Грузинската православна църква“, казва той и добавя, че за момента най-трудната задача ще бъде да се намерят нужните средства и подходящо местоположение, на което да бъде изградена постройката.

Имаме фондацията на Св. Православни Архангели, която подкрепя нашата дейност… и чиято помощ представлява за нас добра база за издържането на манастира. Трудно е да се каже точно колко пари ще са нужни. Ако работим на етапи, бихме могли да започнем с около 500,000$. За да се построи цял комплекс ще бъдат нужни поне два милиона, добави още владиката.

Митрополитът допълва, че вашингтонския район силно се нуждае от руски манастир, не само поради голямия брой руски имигранти, които живеят в американската столица, но също и заради многобройните православни християни от различн произход.
Манастирското братство се състои до момента,от 3-4-ма души, но се предполага че това число ще продължи да расте. Колкото до различните служения, на този етап те се провеждат в самата къща на владиката и биват посещавани от малък брои миряни.

Йона бе архиепископ на Вашингтон и Ню Йорк и владика на цяла Америка и Канада, служейки на Американската православна църква (OCA) в периода 2009-2012. Преди година, той бива приет като владика в РПЗЦ. Негово светейшество също така е прекарал 12 г. като игумен на манастира Св. Йоан Шанхайски.

Превод : Георги Германов

Източник : Pravoslavie.ru

За Георги Германов

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...