Начало / Новини / Има решение на Св. Синод за издаването на книги от Рилския манастир

Има решение на Св. Синод за издаването на книги от Рилския манастир

Има решение на Св. Синод за издаването на двете юбилейни книги – Акатист и Завет на Св. Йоан Рилски от братството на Рилската св. Обител. Това стана ясно от публикувано съобщение от ръководството на манастира в официалния сайт на Св. Синод.

Вчера Русенският митрополит Наум излезе с публично пояснение по повод излязлата преди ден информация на синодалния сайт за две нови юбилейни издания, посветени на 1070 години от успението на св. Йоан Рилски от Риския манастир. Митрополит Наум каза, че „за пореден път с голямо учудване научихме от официалния сайт на БПЦ-БП, че „с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит”, братството на Рилския манастир е подготвило две юбилейни издания, във връзка с годишнини на преп. Йоан Рилски. Принципно, адмирираме усилията на ставропигиалната ни Рилска св. обител да издава и разпространява полезна православна литература в родината ни, но както вече и по друг повод бяхме пояснили: Съгласно чл. 5 от Устава на БПЦ: Българската православна църква – Българска патриаршия се управлява от Свети Синод;
Чл. 6 (1) пояснява още, че: Върховен ръководен орган на Българската православна църква – Българска патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити. Съгласно чл. 9: Върховната съдебна и управленска власт на Българската православна църква – Българска Патриаршия се упражнява от Светия Синод“.

В края на пояснението си митрополит Наум пита: „Защо патриарх Неофит продължава да е в плен на лица, които подвеждайки го, заради собствени користни цели или непоправима човешка глупост и амбиции, поставят личността му в конфликт със Св. Синод, внушавайки му да взема разни неадекватни решения, които не са от неговата компетентност или правомощия?“

В късния следобед днес от Рилската св. Обител публикуваха пояснение по повод появилото се твърдение на митрополит Наум, че няма решение на Св. Синод да се издадат книги от Рилската св. Обител по повод годишнината от успението на Св. Йоан Рилски. Публикуваме по-долу цялото съобщение:

Във връзка с отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител – Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец и Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, и появилата се неяснота около това с чие благословение са излезли от печат, Ви уверяваме, че същите печатни издания са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 19. 11. 2015 г., прот. № 26. Решението е поместено и в двете издания на ст. 3 с голям шрифт.

Съществуват достатъчно примери в църковната практика, в които до знанието на вярващия народ е свеждано едно, или друго предстоящо събитие, а името на Негово Светейшество, като изразител на волята на Св. Синод, стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от Устава на БПЦ църковно – административен ред, който по презумпция подразбира и синодалното устройство на нашата Църква. По подобен начин в случаите, когато Председателят на Светия Синод не е споменаван изрично пред председателствания от него орган, до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо Първосветителското достойнство на Светейшия ни Патриарх.

Все още твърдо вярваме и изповядваме съборното начало на Православната Църква, затова поднасяме искрено извинение към всички, които са видели някаква тенденциозност в предишното наше обявление.

От Ръководството на Рилската света обител“.

За Добротолюбие

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...