Начало / Uncategorized / Чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“

Чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“

На 12 юли Светата Православна Църква почита чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица“. Разказвали сме и преди за образа на св. Богородица Троеручица

Днес ще Ви разкажем за три от чудесата, извършени пред една от най-почитаните икони.

Иконата на св. Богородица  Троеручица е сътворила множество такива чудеса, те са неизброими. Местното население пази спомена за множество избавяния от болести и прогонване на епидемии. На 20 май 2001 г., Сляпата Неделя (Шестата неделя след Великден), в Троянския манастир се случва знамение. По време на богослужението, точно когато хорът пее „Ангел вопияше“, из цялата църква се разнася благоуханен аромат.

Редица са разказите и за изцеление на жени от безплодие. За това свидетелстват и йеромонасите от манастира, които са кръщавали деца, родени след горещите молитви на жени пред Света Богородица Троеручица. Осем години една жената не можела да има рожба. Посетила редица лекари, подложила се на скъпо лечение в чужбина. Нищо не помогнало. Когато жената научила за чудодейната икона, решила да посети манастира. Многократно, жената пристъпвала с молитва към иконата, оставяла дарове и чудото се случило. Множество подобни разкази могат да се чуят, когато се посети манастира.

И други разкази впечатляват вярващите. Преди години момиче от Троян, което живее в Гърция, катастрофира тежко и изпада в кома за четири месеца. Майката на момичето се молела многократно пред иконата. Един от отците от манастира отправял молитви за спасението на девойката. И момичето отворило очи и се изправило на крака. След възстановяването си, приела св. Кръщение, в манастира.

3a_sf0wa4

Горещите молитви и силната вяра изцелили и 14-годишно момче, което имало изкривяване на ръката. Родителите нямали средства за необходимите манипулации. Семейството от Кърджали, дошло в Троянския манастир . Всеки ден, в продължение на две седмици, майката и момчето се молели пред иконата. Майката на детето разказва: „След дълги молитви сънувах, че красива жена се приближава до сина ми. Погали го нежно по косата със сребърна ръка, усмихна се кротко и ми каза – имай вяра, синът ти ще оздравее. Мнозина хора не вярват в нищо, но ние с детето ни вече имаме упование в Богородица и знаем, че тя никога няма да отвърне лице от нас“. „Ние имаме вярата в застъпничеството на Божията майка за нас, които сме немощни, тя е майка на Иисус Христос, а също и наша майка, и като всяка майка тя се грижи за своите чада“, казват от  манастира.

Източници:

www.troyanmonastery.com

http://www.bgsever.info/br-18_2007/stranici/str-11.htm

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...