Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит: „ Едно законодателство е дотолкова добро и съзидателно, доколкото лежи на традиционните ценности“

Патриарх Неофит: „ Едно законодателство е дотолкова добро и съзидателно, доколкото лежи на традиционните ценности“

На 11 юли и 12 юли 2016 г. се състоя Национална конференция- „25 години Конституция на Република България в перспективата на върховенството на правото, демокрацията и защитата на основните права?“, организирана от Народното събрание, СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет.

В нея взеха участие представители на Президентството, Главен прокурор, Висшия адвокатски съвет, БНБ, Сметната палата и др.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се обърна към участниците в конференцията с поздравителен адрес, в който се казва : „Едно законодателство е дотолкова добро и съзидателно, доколкото лежи на здравия фундамент на т. нар. традиционни ценности, утвърждаващи доброто, справедливостта, мира, семейството, родолюбието, взаимното зачитане и любовта между хората.

В приветствието на патриарха се посочва, че „на този ден преди точно 25 години Великото Народно събрание прие сега действащата демократична конституция на Република България. Конституция, която утвърди свободата на вероизповедание като основно и ненакърнимо човешко право, призна историческата роля на Българската православна църква за България и българския народ, и гарантира свободата да осъществява народополезното си служение в обществото“.
Конституцията е атестация за зрелостта и духовния ръст на даден народ. Тя изразява националната идея, относно основни принципи за живота на обществото и определя целите за развитието му. Затова на нас не ни е безразлично какъв е основният закон в нашата страна, заявява Българският патриарх.
Имаме разбирането, че грижата за добруването на хората е обща грижа на духовната и светската власт в една държава. Църквата, макар и отделена от държавата, не е отделена от народа си и доколкото православните християни в България са и граждани на тази страна, БПЦ и българската държава заедно носят задължението за съхраняването на исконните нравствени ценности, народностната ни култура, за мира и справедливостта в обществото, се посочва още в приветствието.

Като молим Господа, утвърдил най-висшия закон – този на безусловната и никога не отпадаща любов, пожелаваме на всички вас – организатори и участници в конференцията – успех в настоящата ви работа и там, където Бог ви е поставил на служение. Призоваваме над всички вас Божията благодат и нека „Бог на любовта и на мира” (2Кор. 13:11) да бъде с всички нас!

Текст Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Ремонтираха основно църква в Лом

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в основно ремонтирания и обзаведен храм ...