Начало / Новини / Единствената гражданска базилика, запазена на територията на България, откриха край Петрич

Единствената гражданска базилика, запазена на територията на България, откриха край Петрич

Единствената гражданска базилика, запазена на територията на Република България, откриха край Петрич, съобщи Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич, в интервю за Радио ‘‘Фокус’’.

Според него откриването на базиликата е показател за значението на древния град Хераклея Синтика. Разкопките на античния град, край Петрич, започнаха на 2 юни и благодарение на тях беше разкрита цялостно гражданска базилика с размери 22х16 метра, със запазена най-голяма височина в северната част – 5 метра, „като след това ние разкрихме и канализационна система, която е под гражданската базилика и представлява най-доброто от римската архитектура през този период“, казва още Сотир Иванов.

По принцип това, което откриваме надминава многократно очакванията ни за развитието на Хераклея Синтика през 3 век. Това означава, че градът е имал страхотен икономически, политически и демографски потенциал, и дори през трети век се радва на изключителен възход.

Ръководител на археологическите проучвания е доц. д-р Людмил Вагалински. По думите на Иванов проучванията ще получат и допълнително финансиране и от началото на август ще имат възможност да продължат археологическите проучвания в тази част на Хераклея Синтика, която очевидно е била градската агора, форум или център през 3-4 век. „Освен това Историческият музей в Петрич подема и една друга инициатива. Ние превръщаме Хераклея Синтика в музей на открито и от тук нататък ще обслужваме един туристически поток, който желае да се запознае с културно-историческото наследство в долината на Средна Струма. Хераклея Синтика е била столица именно на този район – Средна Струма“, казва още Сотир Иванов.

По информация на Агенция Фокус.

За Ангел Карадаков

Виж още

Църква на 2 века събира миряни в село Докатичево

Със служба и трапеза за здраве ще бъде отбелязан храмовият празник на църквата „Света Неделя“ ...