Начало / Новини / Патриарх Неофит възглави тържествената служба в чест на Доростолските мъченици

Патриарх Неофит възглави тържествената служба в чест на Доростолските мъченици

Българският партриарх Неофит оглави Първата съборна св. литургия за 21 Доростолски мъченици. В съслужение с Доростолския митрополит Амвросий, с членове на Светия синод и с представители на Поместните православни църкви от Русия, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция патриарх Неофит прослави мъчениците в катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел“ в Силистра.

„Днес епархийската ни църква ликува, днес нейното изпълнение ликува, защото Бог ни ощастливи с два празника: първо – сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от членове на Св. Синод и високи гости от Поместните православни църкви, дошли да споделят с нас голямата ни радост и второ – днес, третия неделен ден след Петдесетница, за първи път, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, отпразнувахме тържествено първата обща служба на Доростолските св. мъченици“, каза митрополит Амвросий в словото си в края на богослужението.

Това е първото посещение на патриарх Неофит като предстоятел на БПЦ в крайдунавската епархия. Идеята на Светия Сиинод, у нас да се чества паметта на Доростолските мъченици, срещна голямо одобрение сред християнската общност в региона. Жители и гости на Силистра се стекоха днес катедралния храм, за да присъстват на църковното богослужение. На богослужението бяха изнесени за поклонение мощи на Светиите Петър и Павел, както и мощите на Свети Дасий Доростолски и сподвижниците му, принесли себе си в жертва заради вярата си в Христос.

След като в началото на тази година БПЦ вписа в църковния календар нов празник – Съборът на Доростолските мъченици, той ще се чества вече всяка година в третата неделя след Петдесетница.

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...