Начало / Uncategorized / „Черната Богородица“ от гр. Несебър

„Черната Богородица“ от гр. Несебър

Уважаеми читатели, продължаваме рубриката си с поредицата от разкази за чудотворни икони. Днес ще ви разкажем за иконата на Св. Богородица от Несебър, наричана още „черна“, което се допълва от разказите за хора опитали се да я откраднат и починали след това.

Иконата от църквата „Св. Успение Богородично“ в Стария град Несебър се нарича „Черната Богородица“, заради тъмните цветове, с които е изрисувана. Божията Майка се почита като покровителка на гр. Несебър, защото според преданието нейната чудотворна икона многократно е спасявала града

Преди близо два века  в гр. Несебър е намерена икона на Божията Майка. Тя била  закачена на най-старото дърво в града. Три дни местните жители се опитвали да я свалят от дървото.  Носели в черквите в града иконата, но тя всяка сутрин отново била на дървото. На четвъртия ден Св. Богородица се явила на една девица и казала, че иска да й построят дом, на мястото където е дървото.  Местните жители, с общи усилия бързо построили  църквата, а стволът на чудодейното дърво се намирал в центъра на храма. През 1880 г. строителите отсекли ствола и в корените му намерили точно толкова злато и пари, колкото са били необходими за построяването на църквата.
Според  разказите на мастните жители  болни са изцерявани при чудотворното дърво, разказват и  че всяка жена, която се докоснела до дървото, зачевала същата година.

Местен клисар откраднал иконата на Света Богородица, а на другия ден го намерили вцепенен с иконата в ръце.

Текст: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

По следите на изгубената скална църква в Русенско

Когато някой спомене за „скалните църкви“, в ума ни изниква споменът за Ивановските скални църкви ...