Начало / Новини / Св. Синод не е отказвал участие на Събора в Крит

Св. Синод не е отказвал участие на Събора в Крит

Тази сутрин в Официалния сайт на Св. Синод бе публикувано съобщение от Канцеларията на Синода във връзка с дискусии в общественото пространство какво е мнението на БПЦ за Събора в Крит и за приетите там докменти. Публикуваме съобщението без редакторкска намеса.

Във връзка с дискутираният в общественото пространство въпрос за отношението на Българската патриаршия към приетите на Събора в Крит документи, заявяваме, че все още в Светия Синод на БПЦ-БП не са получени официално тези документи. След като те бъдат получени ще им бъде направен легализиран превод и ще бъдат изпратени на митрополитите на БПЦ за внимателното им изучаване. Едва след това на свое заседание Синодът ще вземе отношение по решенията на Събора и ще изпрати становището си по надлежния ред.

Напомняме, освен това, че Българската патриаршия не е отказвала участие в Събора. Съгласно приетия регламент, Светия Синод на БПЦ-БП подложи на внимателно съборно изследване проекто-документите. Тъй както бяха открити пропуски, некоректни и двусмислени формулировки и др., с решението си от 01.07 Синодът помоли за отлагането на Събора, за да се изчистят проблемните моменти.

БПЦ-БП своевременно е изпращала своите забележки и позиции по проекто-документите на Събора. Още с решение на Светия Синод в пълен състав от 12.02.2015 г. протокол №3, БПЦ е отправила бележки и корекции по документа приет на предсъборното съвещание от 29.09 – 4.10.2014 г. и е изпратила своите забележки по него.

За съжаление тези позиции са оставени без внимание и не са били разглеждани от секретариата по подготовката на Събора.

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Николина Александрова

Виж още

Честваме празника на св. Николай Мирликийски

Св. Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно ...