Начало / Uncategorized / От неделя си имаме нов църковен празник

От неделя си имаме нов църковен празник

От неделя ще си имаме нов празник, който спокойно можем да впишем с химикал в църковното календарче, поне до септември месец, когато се очаква в новото той да бъде вписан с червени букви в църковния каледар на БПЦ. Това е празникът на Доростолските мъченици. Чества се за първи път. 

На 22 ноември миналата година стана ясно, че Св. Синод е взел решение от 2016-та година в третата неделя след Петдесетница да се чества паметта на Доростолските мъченици. Тогава това съобщи протосингелът на Доростолската митрополия иконом Добри Чаков след Св. Литургията на празника на един от Доростолските мъченици – св. Дасий Доростолски.

Вписването на нов празник не е често срещано нещо, особено за родната ни Църква, тъй че спокойно можем да кажем, че това събитие по своя характер си е историческо. Иначе днес в Доростолска епархия се съхраняват мощи на един от всичките 23-ма Доростолски мъченици – тези на св. Дасий Доростолски.

За да се отпразнува подобаващо и тържествено новият празник на БПЦ, днес от София замина Българският патриарх Неофит, който утре ще се включи в тържествата по повод празника на Доростолските мъченици. Очаква се той да възглави богослужението, а с него заедно да съслужават митрополитите от Св. Синод, епископи, монаси и множество свещеници. Освен нашите духовници в Доростолска епархия ще присъстват и духовници от почти всички Поместни православни църкви, което още веднъж ще докаже съборността на Църквата. Съборност, в която БПЦ участва и ще участва.

13607042_1140413126016574_2396145815577836931_n

За Силистра обаче ще бъде двоен празник тъй като патриарх Неофит за първи път ще посети епархията след като стана предстоятел на БПЦ. Патриархът и съпъстващите го духовници ще бъдат посрещнати от митрополит Амвросий и духовниците от епархията, а в града вече са поставили билдордове с надпис: „Добре дошли, Ваше Светейшество!“.

Доростолска епархия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи формирана около 390 г. Нейният епархийски център е днешния гр. Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол и  Дръстър. През далечната 1871 г. епархията е обединена с Червенска (дн. Русенска). На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г., епархията е канонично възстановена. Нейн митрополит става Доростолски митрополит Иларион. След разделянето на епархията дотогавашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит – сега Български патриарх, остава само Русенски митрополит.

Автор: Ангел Карадаков

Снимка: Александра Карамихалева

За Ангел Карадаков

Виж още

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. „Изгрев“

На финала е изграждането на първия православен храм в район „Изгрев“, който ще носи името ...