Начало / Новини / Патриарх Неофит: Имаме ли твърдостта на вярата като Св. Неделя?

Патриарх Неофит: Имаме ли твърдостта на вярата като Св. Неделя?

„Неделя – всред мъчениците прехвална,… божествен дом и хранило на добродетели, чисто агънце,… стълб на търпението,… лоза многоплодна на добродетели”, каза в словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит след края на днешната празнична св. литургия в столичната катедрала „Св. Неделя“.

Подвигът и примерът на светата великомъченица Неделя, чиято памет честваме днес, са и въпрос, отправен към всекиго от нас: имаме ли и ние нейната твърдост във вярата и преданост към Христа? Имаме ли и ние нейната ревност по Бога, и дръзновение в изпитанията, които всекидневно съпътстват нашия живот? Имаме ли и ние силата на тази Христова невеста, за която нищо в този свят не беше по-ценно от Христовата любов и за която истинският живот бе Христос, а смъртта – „придобивка” (Фил. 1:21)? Помним ли казаното от апостола, че „В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха, защото в страха има мъка. Който се бои, не е съвършен в любовта” (1 Иоан. 4:18)? Защото такава бе любовта към Господа на светата великомъченица – любов, в която няма страх и която принася стократен плод – плод на добродетелност и на святост.

Каза още в словото си патрирах Неофит. Той подчерта още, че заради любовта, която е имала светата мъченица и твърдостта в изпитания „бесовете се посрамили, пророците а похвалили, а пък ангелите я посрещнали и въздигнали до небето“.

Празникът на Св. Неделя иначе бе честван в цялата страна с празнични богослужения.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Йоан Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба ...