Начало / Новини / „На път за вкъщи“ – нов проект на Руската църква

„На път за вкъщи“ – нов проект на Руската църква

„На път за вкъщи“ стартира първо в Хабаровск, но ще се разпространи и в останалите региони в Русия, съобщава сайтът Православие ру.

Новата програма, която Руската църква започва е насочена към работата с хората, които по един или друг начин нямат дом. Нейната цел е превенция и предотвратяване на бездомността, както и указване на спешна помощ на хора, които са в затруднено положение. За да могат да помогнат на максимално много хора епархийските работници и православните доброволци ще бъдат на смяна около гарите и обществените места, където могат бързо да помогнат на хората в решаването на техните проблеми.

Самата програма е насочена към ранното откриване на хора без дом и оказването им на спешна медицинска или друг вид помощ. Според Синодалния отдел по благотворителност към Руската православна църква именно гарите и местата на голям пътникопоток са идеални за започването на такъв вид дейност, тъй като там често се намират хора изпаднали в тежки житейски ситуации: ограбени, жертви на безкрупулни работодатели, излъгани и подведени хора, дошли от провинцията.

„Нашите служители и православни доброволци ще могат да се свържат с такива хора, изпаднали в някаква беда, и да разберат с какво могат да им помогнат“,

каза Илия Кусков от Отдела по благотворителност към Св. Синод на РПЦ.

В Москва проектът за превенция на хората без дом работи от 2014, като за  2 години помощ са получили над 6500 души. Днес в Русия има 72 православни приюта за бездомни с общ капацитет от 1990 места, 110 големи кухни за бедни, 56 места за раздаване на вещи и 12 благотворителни автобуси.

За Ангел Карадаков

Виж още

Над 41 000 лв. събраха бургаски ученици за построяването на църква в Драганово

Над 41 000 лв. събраха ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ за изграждане на православен храм в с. ...