Начало / Uncategorized / Седем меча, които пронизват сърцето на св. Богородица

Седем меча, които пронизват сърцето на св. Богородица

Миналата седмица Ви представихме иконата на Божията Майка, наречена Владимирска, която помага за преодоляване на вражда. Но има един образ на Пресветата Богородица, който изразява нейните страдания и също помага при вражда.

На тази икона символично е изобразено пророчеството на св. Симеон Богоприемец за скръбта на Божията Майка при кръстните страдания на Нейния Син: „и на сама тебе меч ще прониже душата, – за да се открият мислите на много сърца.“ (Лука 2:35).

С тези думи той предрекъл страшните страдания, които щели да пронижат сърцето на Светата Дева при кръстната смърт на Нейния Божествен Син. Върху иконата са изписани седем меча, които символизират именно тези страдания. Иконата е наречена „Симеоново пророчество“, а заради силното си въздействие е получила и названието: „Смекчаване на злите сърца“. Има и друг сходен образ; и двете икони започват да се почитат заедно.
Първото известно чудо на иконата „Седмострелна“ е станало в Русия – селянин от Вологодска област боледувал дълги години. Присънила му се икона на Божията Майка и чул глас, който му казал да я намери на камбанарията на храма „Св. Йоан Богослов“ и да се помоли пред нея. Селянинът открил иконата до стълбата. Тя била толкова потъмняла, че звънарите, вземайки я за обикновена дъска, стъпвали по нея. Но щом я почистили и отслужили молебен, болният селянин веднага оздравял. Забележително чудо станало и през 1830 г. По време на епидемия от холера жителите на гр. Вологда направили литийно шествие с чудотворната икона „Седмострелна“ и смъртоносната болест скоро се прекратила.

Иконата на Божията Майка напомня на хората за нуждата от  милосърдие и разбирателство. Молитвата пред тази икона помага не само за нетърпимост към нас, но и за предпазване от собствения ни гняв. Пред този образ на Богородица трябва да се молим при всяка вражда, било  семейна или засягаща цялата държава. Всички образи на Пресветата Дева помагат при нужда, стига към тях да се пристъпи с вята и чисто сърце.

Източнk:   http://svetlinaiikoni.blogspot.bg/

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...