Начало / Новини / Бдение в Рилския манастир (СНИМКИ)

Бдение в Рилския манастир (СНИМКИ)

Всяка година, по установена традиция, монаси, свещеници, епископи и християни се събират в древната Рилска обител, за да послужат на подвижникът, който живя, а и сега живее и твори чудеса там. Събраха се в чест на Св. Йоан Рилски.

На 1 юли празнуваме един от трите празника на рилския постиножител – Възвръщане на светите му мощи от Търново в Средец. Тази година отбелязваме една кръгла годишнина от успението на един от най-великите български светци. Известен със своя чутовен подвиг, старецът от Рила стана покровител на България и заради неговото застъпничество в продължение на повече от 1000 години се случват чудеса и изцеления.

И небесната и земната прослава на св. Йоан Рилски Чудотворец е знак на особеното Божие благоволение към нашия народ. Знак на това, че и на Българска земя може да израсте плод, достоен за Бога. Стига да искаме да следваме заветите, оставени ни от праведниците, живели преди нас. Праведници като св. Йоан Рилски.

Точно защото следват завета и повелите на Св. Йоан монасите от Рилската обител всяка година организират всенощно бдение. Тази година то бе предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим, който беше във съслужение с духовниците от св. обител, както и гости от страната и чужбина.

„Най-голямото украшение на тази св. обител е нашият отец Йоан и най-голямата й светиня определено са неговите благодатни, нетленни и изпълващи чудеса и изцеления  св. мощи. „

Каза митрополит Серафим, като напомни тропара на св. Йоан Рилски, в който житиеписецът призовава „да черпим от богатата изобилна Божия благодат, която се излива от мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец“.

„Безспорно този, който е написал този текст е бил убеден във всичко това, което пише, защото мощите на преподобния Йоан, където и да са били, където и да са пребивавали винаги са били източник на благодатна Божия помощ и винаги чрез тях, този който е просил, е получавал това, което е искал да вземе за себе си или за своите близки“, каза още митрополит Серафим.

В житието на св. Йоан Рилски четем, че когато той предусетил своето отминаване от този свят, заръчал на учениците си, а чрез тях и на всички останали, да не скърбят: „След моята смърт, рече им, не страдайте безутешно, защото няма да ви оставя, но ще пребивавам невидимо с вас“, казал св. Йоан. И в знак на истинността на неговите думи тялото му се превърнало в ново

„свръхестествено видение, защото той изглеждаше сякаш спи и видът на тялото му никак не се измени“.

Пред така прославените с нетление и чудотворство от Бога мощи на св. Йоан Рилски „недъгавите се молеха и просеха изцеление, освобождаваха се от овладяващите ги болести и се радваха“.
Духовният светилник на българския народ, както Църквата нарича още св. Йоан, призовава и всички нас, своите следовници, да пазим светата православна вяра незасегната от всякакво зломислие, да не се отклоняваме от правия път, да не се увличаме от чужди и различни учения, като държим на преданията. Да се поучаваме в закона Господен ден и нощ, да бъдем подражатели на светите отци – светила на света, като не изоставяме или презираме нищо, от тях установено.

По текста работи: Ангел Карадаков

Снимки: Мартин Мотив, Софийска св. митрополия

Видео: Соня Анкова

За Ангел Карадаков

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...